Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:399151
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 07.11.2003.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

1. Darba tiesību jēdziens un uzd. DL pieņēma Saeima 2001.g. 20. jūn. Spēkā stājās š.ģ. 1. jūn. DT ir zināmu TN kopums, kas regulē noteikta veida sabiedriskās attiecības. DT ir tā ties. nozare, kas regulē darba attiec., kas rodas strādājot uz darba līg. pamata. DL attiecas uz visiem darba devējiem neatkarīgi no to tiesiskā statusa, ja darba attiecības dibinās uz darba līg. pamata. Darba tiesību avoti ir uzskatīti Darba lik. vispārējos noteik. Tie ir Satversme, Latvjai saistošās tiesību normas, Darba lik. un citi NA. Arī darba koplīgums un darba kārtības noteikumi. Atšķirībā no citām ties. noz., darba ties. avoti ir arī koplīgums un darba kārtības noteikumi, kas ir lokāli NA. Ja uzņēmumā ir noslēgts darba koplīgums vai pieņemti darba kārtības noteik., tad to noteikumi ir pusēm saistoši tāpat kā NA prasības.
2. Darba likumdošanas aktu raksturojums 1) Satversme (166-168.p.), kas garantē ties. izvēlēties nodarbošanos un saņemt samaksu; 2) Starpt. TN, kuras ietvertas Saeimā ratificētajos Starpt. līg. Ja nac. likumdoš. ir pretrunā ar st. līg., kuru Latv. ir ratificējusi, tad spēkā ir st. līg.; 3) LR Darba lik.; 4) MK noteikumi; 5) citi NA: a) LR Civillikums Saistību ties. sadales norams. Šīs normas ir izmantojamas tikai tad, ja Darba lik. minēto jaut. neregulē citādi. Pilnībā tiek izmantotas normas, kas attiecas uz līg.; b) vietējas nozīmes NA (tos taisa katrā uzņēmumā un no tiem vispop. Ir darba koplīgums un darba kārtības noteikumi. Ja uzņēmumā ir noslēgts darba koplīgums vai pieņemti darba kārtības noteik., tad to noteikumi ir pusēm saistoši tāpat kā NA prasības.
3. Darba attiecību puses Darbinieks ir fiz. pers., kas uz darba līg. pamata par nolīgto darba samaksu veic noteiktu darbu darba devēja vadībā. Darba devējs ir fiz. vai jur. pers. vai arī tiesībspējīga personālsabiedrība, kas uz darba līg. pamata nodarbina vismaz vienu darbinieku. Darba devējs un darbinieks savstarpējās darba tiesiskās attiecības nodibina ar darba līgumu. Fiz. pers. kā darba devējs var slēgt darba līg. no 18 g. vec. Ar darba līgumu darbinieks uzņemas veikt kādu noteiktu darbu, pakļauties noteiktai darba kārtībai un darba devēja rīkojumiem. Darba devējs — maksāt nolīgto darba samaksu un nodrošināt taisnīgus, drošus un veselībai nekaitīgus darba apstākļus. Darba līgumam piemērojami Civillikuma noteikumi, ja šajā likumā un citos NA, kas regulē darba tiesiskās attiecības, nav noteikts citādi. Uzņēmums ir jebkura organizatoriska vienība, kurā darba devējs nodarbina savus darbiniekus. Vienam darba devējam var būt arī vairāki uzņēmumi, kas nav atsevišķas jur. pers. …

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −6,98 €
Комплект работ Nr. 1215858
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация