Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:975911
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 17.12.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 8 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Renesanses laikmets un tā periodizācija    4
1.1.  Renesanse un antīkā kultūra    4
1.2.  Cilvēka izpratne renesansē    5
1.3.  Renesanses filozofiskā doma    5
1.4.  Renesanses galvenie domātāji    6
1.5.  Humānisms    6
1.6.  Reformācija    7
1.7.  Renesanses zinātne un izgudrojumu daudzveidība    8
2.  Renesanses māksla Itālijā    9
2.1.  Arhitektūra un tēlotājmāksla renesansē    10
2.2.  Protorenesanse (1250-1400)    11
2.2.1.  Nikolo Pizano    11
2.2.2.  Džoto di Bondone    11
2.3.  Agrā renesanse (1400-1500)    12
2.3.1.  Donatello    12
2.3.2.  Sandro Botičelli    13
2.4.  Dižrenesanse (1500-1525)    13
2.4.1.  Leonardo da Vinči    13
2.4.2.  Rafaēls Santi    14
2.4.3.  Mikelandželo Buonarroti    15
2.5.  Vēlīnā renesanse un manierisms (1525-1600)    15
2.5.1.  Ticiāns    16
  Nobeigums un secinājumi    17
  Izmantotās literatūras saraksts    19
  Pielikumi    20
Фрагмент работы

15. gs izveidojās jauna kultūras sistēma, kurā sākās unikāls garīgās kultūras uzplaukums. To apzīmēja ar jēdzienu „renesanse” (no franču val.- renaissance- atdzimšana). Šis jaunais kultūras stils vispirms attīstījās Itālijā ar centru Florencē kā jauna kultūras pašapziņas forma, kas saistīta ar antīkās literatūras un mākslas „atdzimšanu”. Renesanse ir īpašs laikmets, jo tieši šajā laikmetā Eiropas kultūra piedzīvoja vislielāko uzplaukumu daudzās kultūras jomās, kā, piemēram, literatūrā, arhitektūrā, tēlotājmākslā un citās ievērojamās kultūras jomās. Renesanse bija pavisam citāds laikmets nekā teoloģijas valgos saistītai viduslaiku posms. Renesansē cilvēks ieguva pavisam jaunu pasaules skatījumu, kurā galveno lomu vairs neieņēma baznīca un Dievs, bet gan viņš pats. Tā bija cilvēka kultūra, kas droši apliecināja savu esamību, apzinājās savu nozīmi, savas tiesības uz eksistenci, kas Dieva kultu nomainīja ar cilvēka kultu. Tāpēc renesanses laika filozofiskā doma veidojās kā pretstats viduslaiku sholastikai, paverot cilvēkiem plašākas iespējas sevis apliecināšanā. Jāpiemin, ka tieši renesansē jaunu ideju tapšanas procesā tika likti pamati jauno laiku pasaules uzskatam. Tāpēc renesanses laikmeta gars visspilgtāk izpaudās humānismā, kas radās Itālijā, un kura galvenā būtība slēpās dedzīgā interesē par cilvēka personību un tās attīstības iespējām. Arī Lielajos ģeogrāfiskajos atklājumos, kā arī daudzos izcilos tehnikas sasniegumos un izgudrojumos meklējams renesanses gars. Tas meklējams arī Reformācijā, kas radās Vācijā. Renesanses jēdziens saistās arī ar tādu slavenu mākslinieku vārdiem, kā Džoto di Bondoni, Donatello un Botičelli, dižrenesanses ievērojamākajiem mākslas ģēnijiem Leonardo da Vinči, Mikelandželo Buonarroti un Rafaēlu, kā arī Džordžoni un Ticiānu. Viņi bija tie, kas radīja renesanses estētisko mākslu, par kuru vēl joprojām jūsmo mūsdienās.
Šo tematu izvēlējos rakstīt tāpēc, ka man renesanses laikmets ļoti interesē un saista. Man tas šķiet īpašs laikmets, kad Eiropas kultūra piedzīvoja savu augstāko uzplaukumu, un cilvēks uz pasauli sāka skatīties no cita skatpunkta. „Atdzima” antīkā kultūra, kura man šķiet brīnumaini skaista, tikai renesansē tā ieguva vēl ievērojamāku estētisko baudījumu. Man ļoti patīk renesanses māksla, tāpēc arī vēlos izpētīt, kā tad ievērojamie un slavenie renesanses mākslinieki šīs izcilās vērtības – mākslas darbus radījuši, ka par tiem vēl mūsdienās runā kā par pasaules mākslas vērtībām. Vēlos noskaidrot arī renesanses filozofiskās domas attīstību, kā arī uzzināt, kādi ievērojami zinātnes sasniegumi nākuši no šī burvīgā kultūras laikmeta, ko dēvē par renesansi. To arī vēlos izpētīt šajā referātā. …

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −4,98 €
Комплект работ Nr. 1120126
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация