Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:531487
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 30.10.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 3 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Cilvēka organisma dzīvības norisēm nepieciešamais materiāls ir uzturs, ko organisms iegūst no augu un dzīvnieku produktiem – uzturlīdzekļiem. Uzturlīdzekļi sastāv no dažādām uzturvielām – olbaltumvielām, taukiem, ogļhidrātiem, minerālvielām, ūdens, vitamīniem, organiskajām skābēm u.c.
Gremošanas orgāni pārstrādā uzturlīdzekļus un atbrīvo uzkrātās uzturvielas. Elpošanas laikā saņemtais skābeklis piedalās uztura oksidācijā.
Uzturlīdzekļu pārstrādē organismā vienlaikus (līdzsvaroti) norit disimilācijas (vielu sadalīšana, noārdīšana) un asimilācijas (barības vielu pārvēršanās organisma audu sastāvdaļās) procesi. Tos sauc par organisma vielmaiņu. Dzīvības pamats ir pastāvīga vielmaiņa, tāpēc uzturs cilvēka organismam ir nepieciešams ikdienas.
Vielām ķīmiski noārdoties, atbrīvojas enerģija, ko organisms pārvērš muskuļu un smadzeņu darbībā, siltuma enerģijā u.c. Šis ir disimilācijas process, pārpalikumus (ūdeni, ogļskābo gāzi, amonjaku) organisms izdala caur nierēm, zarnu traktu, ādu, plaušām. Jaunu šūnu veidošanās organismā norit asimilācijas procesos (Kļaviņa, 1993.)
Cilvēka organismam nepieciešamas dažādas uzturvielas un par pilnvērtīgu uzturu sauc tādu, kas satur visas cilvēka organismam nepieciešamās vielas.
Bērniem pilnvērtīgs uzturs nepieciešams augšanai, pieaugušajiem cilvēkiem – nolietoto organisma šūnu atjaunošanai, bet visiem – ķermeņa siltuma regulēšanai, kustībām un citām dzīvības norisēm.
Lai organisma vielmaiņas norises būtu līdzsvarotas, jāievēro noteiktas proporcijas starp olbaltumvielām, taukiem un ogļhidrātiem. Uzturzinātnieki iesaka lietot uzturu, kur minētās vielas ir šādās attiecībās 1:1:4. sastādot ēdienkarti, jāraugās, lai ēdienā būtu ne vien organismam vajadzīgās olbaltumvielas, tauki un ogļhidrāti, bet arī vielas, kas nepieciešamas normālu dzīvības procesu regulācijai organismā, - minerālvielas un vitamīni. Uztura garšu, smaržu un krāsu uzlabo dažādas ķīmiski aktīvas vielas. Kā bioloģiski katalizatori dzīvības procesu paātrināšanā darbojas fermenti. …

Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация