Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:794015
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 09.10.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 12 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Kas ir pārtikas piedevas    4
1.1.  Pārtikas piedevu lietošanas kritēriji    4
2.  Pārtikas piedevu apzīmējumi    5
3.  Pārtikas piedevu lietošana    6
3.1.  Pārtikas piedevu priekšrocības    6
3.2.  Pārtikas piedevu iespējamais risks    6
4.  Konservanti    7
4.1.  Biežāk lietotie konservanti    7
5.  Antioksidanti    11
6.  Piedevas produktu garšas uzlabošanai    12
6.1.  Garšas pastiprinātāji    12
6.2.  Skābuma regulētāji    13
6.4.  Saldinātāji    14
7.  Pārtikas piedevas produktu ārējā izskata uzlabošanai    15
7.1.  Krāsvielas    15
7.2.  Krāsas stabilizētāji    16
7.3.  Glazētājvielas    17
8.  Pārtikas piedevas produktu vēlamo īpašību nodrošināšanai    17
8.1.  Emulgatori    17
8.2.  Emulgatoru lietošana    18
9.  Pārtikas piedevas, tās plusi un mīnusi    19
9.1.  Veselīgas pārtikas lietošana    19
9.2.  Cilvēku informētība par pārtikas piedevām    20
9.3.  Pārtikas piedevām pievērstā uzmanība    21
9.4.  E burti uz pārtikas produktu iepakojumiem    22
9.5.  E piedevas,draaugs vai bieds cilvēka veselībai    23
9.6.  Pievilcīgas pārtikas lietošana    24
  Secinājumi    25
  Izmantoto uzziņas avotu saraksts    26
  Anotācija    27
Фрагмент работы

1. Kas ir pārtikas piedevas?
Pārtikas piedeva ir viela, ko parasti nepatērē kā atsvišķu pārtikas produktu un nelieto kā uztura sastāvdaļu. Tai vai nu ir vai nav uzturvērtības, un šo vielu pievieno pārtikai tehnoloģisku mērķu sasniegšanai apstrādes, pārstrādes, iesaiņošanas, transportēšanas vai uzglabāšanas procesā. Pievienotā viela vai tās blakusprodukti kļūst par pārtikas produkta sastāvdaļu.
Pastāv četri galvenie pārtikas piedevu lietošanas mērķi:
saglabāt pārtikas produktu uzturērtību;
nodrošināt vajadzīgo sastāvu produktiem, ko ražo patērētājiem ar īpašām diētiskām prasībām;
palielināt pārtikas produktu saglabājamību un stabilitāti;
palīdzēt nodrošināt pārtikas produktu apstrādi, ražošanu, iesaiņošanu, transportēšanu un uzglabāšanu.
1.1. Pārtikas piedevu lietošanas kritēriji
Pārtikas piedevu lietošana atzīstama, ja:
ir pamatota to lietošanas nepieciešamība un mērķis,
ir zinātniski pierādīts, ka tās pievienotas produktiem pieļaujamos daudzumos, nerada draudus patērētāja veselībai,
netiek maldināts patērētājs,
ir iespējams pierādīt to izmantošanas priekšrocības;
Lietojot pārtikas piedevas, nepieciešams:
raksturot produktus, kam šīs pārtikas piedevas tiek pievienotas,
paredzēt mazāko daudzumu vēlamā efekta sasniegšanai,
rēķināties ar pieļaujamo ikdienas patēriņu.
2. Pārtikas piedevu apzīmējumi
Pārtikas produktu ražošanā tiek izmantoti vairāki simti dažādu pārtikas piedevu. Lai atvieglotu to identificēšanu un vienādotu uzrādīšanu produktu marķējumā, ir izstrādāta starptautiska piedevu numerācijas sistēma. Tā ir izstrādāta arī kā alternatīva, lai uz produktu marķējuma nebūtu jāuzrāda specifiskie ķīmiskie nosaukumi, kas bieži vien ir gari un patērētājam parasti neko neizsaka.
Katrai pārtikas piedevai ir piešķirts triju vai četru ciparu skaitlis un burts E. Burtu E speciālisti saista ar vārdu Eiropa, kā arī ar angļu vārdu Edible, kas tulkojumā nozīmē - ēdams.
Pārtikas piedevu marķējumā norāda to funkcionālo klasi un nosaukumu vai starptautisko (E ) nummuru. Tā patērētājs var uzzināt, kādas piedevas ir produktā.
Dažiem E nummuriem blakus cipariem ir burti, piemēram, E160a vai E150b. Tie norāda uz pārtikas piedevu sīkāku iedalījumu. Savukārt dažas piedevas iedalītas apakšgrupās, apzīmējot ar (I ), (II). Šīs apaksģrupas nav izdalītas marķēšanas mērķiem, bet gan atvieglotai identificēšanai.
Atļauto pārtikas piedevu saraksti ir sastādīti E nummuru secībā un arī piedevu alfabētiskajā kārtībā. Ja vielai piešķirts E nummurs un tā tiek ievietota atļauto piedevu srakstā, nozīmē, ka:
ir pārbaudīts tās nekaitīgums;
vielai ir noteikti nepieciešamie tīrības kritēriji, lai nodrošinātu pārtikas produkta nekaitīgumu;
vielu var lietot noteiktām vajadzībām, ievērojot nosacījumu, ka patērētājs netiek maldināts par produkta veidu un sastāvu.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация