Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:926723
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 12.02.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 1 единиц
Ссылки: Не использованы
Рассмотреный период: 2000–2010 гг.
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Darba mērķis un uzdevumi    2
  Ievads    3
  Praktiskā daļa    4
  Virszemes ūdeņu izmantošana dzeramā ūdens sagatavošanas procesos    5
  Ūdens galvenās īpašības    7
  Ūdens kvalitātes noteikšana    8
  Dzearamā ūdens kvalitatīvā analīze    9
  Jūras ūdens kvalitatīvā analīze    10
  Darba anotācija (angļu valodā)    12
  Secinājumi    12
  Izmantotās literatūras saraksts    13
Фрагмент работы

Virszemes ūdeņu izmantošana dzeramā
ūdens sagatavošanas procesos



Sagatavojot dzeramo ūdeni, dažāda veida dabas ūdeņi ar atšķirīgiem raksturlielumiem tiek attīrīti no patogēniem mikroorganismiem, suspendētām daļiņām, kā arī izšķīdušajiem ķīmiskajiem savienojumiem.
Šo raksturlielumu plašais spektrs, īpaši virszemes ūdeņu gadījumā, rada nepieciešamību izmantot dažādus attīrīšanas paņēmienus un reaģentus, kā rezultātā dabas ūdeņi tiek atbrīvoti no nevēlamiem piemaisījumiem, iegūstot dotās valsts standartiem atbilstošu dzeramo ūdeni. Katra konkrētā dabas ūdens veida sagatavošanai par dzeramo ūdeni pielieto attīrāmā ūdens kvalitātei atbilstošus sagatavošanas procesus, paredzot vairākas apstrādes procesa stadijas. Komplicētākais attīrīšanas process nepieciešams, sagatavojot dzeramo ūdeni no dabas ūdeņiem ar augstu dažāda veida piesārņojuma līmeni, kas raksturīgs virszemes ūdeņiem. Dzeramā ūdens sagatavošana šādos gadījumos tiek veikta, realizējot vairākas attīrīšanas procesa stadijas: dabas ūdens oksidēšanu ( apstrāde ar hloru, hloramīnu vai ozonu ), piemaisījumu absorbciju uz aktīvās ogles, koagulāciju ( vairumā gadījumu par koagulantu lieto alumīnija sulfātu ) un flokulāciju, filtrēšanu caur kvarca smiltīm, dezinfekciju ( praksē visbiežāk lieto hloru, ozonu, hlora dioksīdu, hloramīnu ) .
Lai sagatavotu dzeramo ūdeni no dabas ūdeņiem ar zemāku piesārņojuma līmeni, piemēram, no daudziem pazemes ūdeņiem, vairākas minētās apstrādes procesa stadijas nav nepieciešamas. Visos gadījumos dzeramā ūdens sagatavošanā īpaša vērība tiek veltīta pēdējai stadijai – dezinfekcijai, kā rezultātā ūdens tiek atbrīvots no patogēnajiem mikroorganismiem. Dezinfekcijas procesā pielietotās vielas raksturo to baktericīdais efekts – spēja nonāvēt patogēnos mikroorganismus, kā arī paliekošais dezinficējošais efekts – spēja nodrošināt valsts standartiem atbilstošu ūdens bakterioloģisko piesārņojumu patērētāju ūdensvados. Raksturīgi, ka ūdens apgādē tik ļoti nepieciešamais paliekošais dezinficējošais efekts piemīt hloram un tā savienojumiem, bet nav novērojams ozona gadījumā.
Dzeramā ūdens dezinfekcijai lietojamās vielas ir spēcīgi ķīmiskie oksidētāji, kas var reaģēt ar daudziem ūdenī esošiem piemaisījumiem, veidojot dažādus, tai skaitā kaitīgus, blakusproduktus.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация