Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:193400
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 25.05.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 19 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Latvijas iedzīvotāju uzturā āboli ir vieni no plašāk lietotajiem augļiem. Tie ir viegli pieejami visu kalendāro gadu. Latvijā audzētās ābolu šķirnes ir selekcionētas, tā lai izturētu Latvijas dažreiz nestabilos laika apstākļus un pēc kvalitātes apmierinātu patērētājus.
Uztur zinātnes speciālisti uzskata ābolus par veselīgu pārtikas produktu [3]. Tie satur noteiktas vielas, kas var palīdzēt uzturēt labu veselību, turklāt daudzi no tiem satur lielu daudzumu diētisku šķiedrvielu. Āboli satur bagātīgu daudzumu vielu, kas darbojas kā antioksidanti. Ābolu sulas un āboli ir pats labākais bora avots, kas veicina kaulu augšanas procesus. Vēl pie tam augsts šķiedrvielu sastāvs (vidēja lieluma ābolā ar mizu ir aptuveni 3,5 g šķiedrvielu, bet nomizotā ābolā aptuveni 2 g) stimulē ogļhidrātu palēninātu izvadi no organisma, tādējādi palīdzot uzturēt stabilu saharozes līmeni asinīs [11]. Pateicoties ābolu šķiedrvielām un dažam citām ābolos esošajām vielām, tiek samazināts holesterīna daudzumu asinīs (tā saucamā „sliktā” holesterīna) [6]. Zinātnieku pētījumi pierādījuši, ka, ikdienā lietojot ābolus, uzturā holesterīna līmenis samazinās par 16%, bet sirdstriekas risks ir par 32% mazāks [7].
Ābolu lietošana uzturā aizkavē ar novecošanu saistītas problēmu rašanās, piemēram, grumbiņu veidošanos, kā arī stimulē matu augšanu. Ābolos saturošas vielas arī aizkavē ar diabētu saistītās problēmu komplikācijas, piemēram, kataraktu, retinopātiju, neiropātiju. Tiem, kuri kontrolē savu svaru, ābols būs lielisks našķis, jo tam ir maza enerģētiskā vērtība, bet tas satur daudz vitamīnus [6]. Āboli satur fenola klases savienojumus, kuriem ir antioksidantu īpašības, pektīnus ar labām šķiedrvielu īpašībām, kā arī ogļhidrātus, vitamīnus, organiskās skābes. Lai uzņemtu visas ābolos esošās dabas bagātības, pietiek vien ar vienu ābolu dienā, kas nav grūti īstenojums, it īpaši rudenī pēc ražas novākšanas [12].
Ābolu sastāvu ietekmē augu bioloģiskās īpatnības, augsnes sastāvs un laika apstākļi, kā arī audzēšanas tehnoloģija, kura saistās ar minerālmēslojumu, pesticīdu un citu ķīmisko līdzekļu izmantošanu.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация