Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:657287
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 02.05.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

14. jautājums Pārtika, HACCP, ISO 22000:2005
Patērētāji visā pasaulē arvien vairāk sāk domāt par to, kādus pārtikas produktus patērē. Ieviešot pārtikas nekaitīguma nodrošināšanas sistēmu, tiks veicināta klientu uzticību uzņēmuma ražotajiem pārtikas produktiem. Ja uzņēmums sistemātiski nerūpējas par pārtikas nekaitīguma risku vadību,- tas var novest pie lielām tiešajām izmaksām un reputācijas zaudēšanas.
Rūpes par pārtikas drošību nozīmē tādu vadības principu ieviešanu, kas ir orientēti uz procesu kritiskajiem kontroles punktiem. Tie palīdz izveidot nepieciešamās rīcības, kas savukārt palīdz pārliecināties, ka patērētāji saņem drošus, veselībai nekaitīgus produktus. Efektīva pārtikas nekaitīguma nodrošināšanas sistēma nodrošina, ka uzņēmuma darbinieki izprot atbildību par visiem procesu vadības jautājumiem - kas, kad, kā, kāpēc un kur.
Ar pārtikas nekaitīguma nodrošināšanas sistēmu var:
• Noteikt pārtikas nekaitīguma riskus un ieviest nepieciešamos procesus.
• Nodrošināt, ka uzņēmums atbilst likumdošanas prasībām.
• Samazināt izmaksas par atkritumiem un otrreizējo pārstrādi.
• Uzsākt nepārtrauktu uzlabošanu saviem pārtikas nekaitīguma nodrošināšanas procesiem.
HACCP ir pārtikas nekaitīguma nodrošināšanas sistēma, kas ir balstīta uz preventīviem pasākumiem. Tā nodrošina sistemātisku pieeju pārtikas ražošanas procesu analizēšanai, iespējamo bīstamību un kritisko kontroles punktu noteikšanai, lai nepieļautu nedrošas pārtikas nonākšanu līdz patērētājam.
HACCP sertifikāts apliecina, ka Jūsu uzņēmuma pārtikas nekaitīguma nodrošināšanas sistēma ir vērtēta pēc labākās prakses standartu un ir atzīta par tam atbilstošu. To izsniedz trešās puses akreditācijas institūcija, un sertifikāts apliecina patērētājiem, ka Jūsu uzņēmums ir īstenojis nepieciešamos pasākumus, lai nodrošinātu pārtikas nekaitīgumu.
1. jautājums Kvalitātes vadība Latvijā
Jau vairāk nekā 10. gadus Latvija aktīvi darbojas sabiedriskās kvalitātes organizācijās, tādās kā: Latvijas Kvalitātes asociācija un Latvijas Nacionālā kvalitātes biedrība, kas popularizē un veicina kvalitātes procesu attīstību, gan nacionālajā, gan arī uzņēmumu un organizāciju līmenī.
1996. gadā Lielbritānijas uzņēmums Zygon Consulting uzsāka projektu Kvalitātes vadības sistēmas ISO 9000 ieviešanai Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kamerā. Projekta gaitā veidojās cieša latviešu un angļu kolēģu sadarbība un 1998. gadā Latvijā tiek dibināts jauns uzņēmums Zygon Baltic Consulting, kas arī tagad ir viens no vadošajiem attiecīgajā jomā. Patreiz Latvijā ir vairākas šādas kompānijas, piemēram Advice Consulting, Bureau Veritas Quality International, u.c.
Latvijā darbojas vairākas izglītības un apmācības institūcijas, kuras sagatavo kvalitātes vadības speciālistus. Liela loma kvalitātes nodrošināšanas sistēmas ieviešanā ir apmācībai - tiek īstenotas dažādas ārvalstu apmācības programmas. Piemēram, Latvijas Kvalitātes asociācija (LKA) no 2000. gada septembra uzsākusi apmācības programmu kvalitātes sistēmu vadītājiem, kas tiek īstenota reizi mēnesī. Turklāt no 2003. gada izveidota apmācības programma kvalitātes sistēmu auditoriem. Tāpat katru gadu notiekot apmācība potenciālajiem Latvijas Kvalitātes balvas saņēmējiem. Runājot par kvalitātes sistēmām, interese par tām strauji aug. Uzņēmēji sāk saprast, ka ieviešot šīs sistēmas, iespējams nodrošināt uzticību pašam uzņēmumam un tā piedāvātajam produktam. Savukārt rietumu ekonomikā kvalitātes pārvaldība pēdējos 40 gadus ir bijusi uzņēmējdarbības principiāls dzinējspēks un motivācijas pamats. Taču jāatceras, ka kvalitātes vadība nav momentāns kurss - tas ir dzīvesveids, domāšanas veids un jauna uzņēmuma kultūra. Daudzi uzņēmumi ir pārsteigti uzzinot, ka ražošanas gala rezultātā 25 - 30 % apgrozījuma tiek zaudēti defektu un sliktas kvalitātes dēļ. Ja vilkt paralēles ar citu valstu sertifikācijas sistēmu attīstību, Latvija atrodas tās pašā sākuma stadijā.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −10,20 €
Комплект работ Nr. 1167324
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация