Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:189141
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 24.01.2011.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 15 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Kāpostu prečziniskais raksturojums    4
1.1  Kāpostu vēsture    4
1.2  Kāpostu iegūšana    4
1.3  Kāpostu veidi    4
1.4  Kāpostu uzglabāšana    6
2.  Kāpostu uzturvērtība    8
3.  Kāpostu ēdienu iedalījums    10
4.  Kāpostu pirmapstrāde    11
5.  Kāpostu siltasptrāde/gatavošana    12
5.1  Kāpostu ēdienu iedalījums pēc siltapstrādes    12
5.2  Uzturvielu izmaiņas siltapstrādes procesā    12
5.3  Nevēlamo izmaiņu novēršanas iespējas    13
6.  Kāpostu ēdienu gatavošanas tehnoloģija    14
6.1  Sarkano kāpstu salāti ar balto mērci    14
6.2  Kāpostu sautējums    16
7.  Kāpostu ēdienu pasniegšanas raksturojums    18
  Kopsavilkums    19
  Izmantoto avotu saraksts    20
Фрагмент работы

Kāposti ir vieni no biežāk uzturā lietotajiem dārzeņiem Eiropā. To dzimtene ir Eirāzija, bet lielākā daļa sugu cēlušās Vidusjūras apkārtnē. Kraukšķīgās struktūras un savdabīgās garšas dēļ kāpostus bieži izmanto salātiem, taču ne mazāk populāras ir arī kāpostu zupas un sautējumi.
Kāpostu uzturvērtību galvenokārt nosaka tajos esošie vitamīni - visvairāk C vitamīns. Atkarībā no kāpostu veida tie satur 50 līdz 160 mg% šā vitamīna. Kāpostos ir daudz minerālvielu - kālijs, kalcijs, magnijs, fosfors, dzelzs. Minerālvielas piedalās skābju - sārmu līdzsvarošanai cilvēka organismā. Kāposti satur pilnvērtīgas olbaltumvielas, kuras piedalās vielu maiņas regulēšanā, tajos esošā viela - sulforafēns sekmē sāļu, kancerogēno vielu un smago metālu izvadīšanu no organisma
Zemās kaloritātes dēļ kāpostus iesaka ārstnieciskajā uzturā, lai normalizētu ķermeņa masu. Kāpostus iesaka sirds slimniekiem pret aterosklerozi un cukura diabēta slimniekiem; skābētus kāpostus rekomendē pret žultsakmeņiem.
Pārtikā izmantojamiem kāpostaugiem kvalitāti nosaka to galviņu izskats – tām jābūt tīrām, svaigām, pilnīgi izveidotām, neplīsušām, nedīgušām. Nav pieļaujama slimību bojātu kāpostaugu izmantošana pārtikā.
Lai kāpostaugi būtu kvalitatīvi un droši pārtikas produkti, to uzglabāšanā jāievēro atbilstošas telpas, konteineru, kā arī gaisa temperatūras un relatīvā mitruma nodrošinājums. Lietojot kāpostaugus uzturā jāievēro to pirmapstrādes noteikumi attiecībā uz bojāto lapu atdalīšanu un mazgāšanā izmantojamā ūdens kvalitāti, lai nodrošinātu pārtikas nekaitīgumu izvēloties patērēt termiski neapstrādātus produktus. …

Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация