Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:806005
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 09.02.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 5 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Anotācija    4
  Annotation    5
  Ievads    6
1.  Kas ir maize    7
2.  Maizes izejvielas    10
2.1.  Milti    10
2.2.  Raugs    10
2.3.  Taukvielas    11
2.4.  Cukurs    11
2.5.  Sīrups    11
2.6.  Piens    11
2.7.  Iesals    11
2.8.  Klijas    11
2.9.  Sēklas    11
2.10.  Garšvielas    11
2.11.  Sojas graudi    12
2.12.  Auzu pārslas    12
2.13.  Sāls    12
2.14.  Jodsāls    12
2.15.  Maizes piedevas    13
3.  Pārtikas piedevas    13
4.  Maizes vēsture    14
4.1.  Maizes pirmsākumi pasaulē    14
4.2.  Maize senajā Ēģiptē    14
4.3.  Maize Latvijā    15
5.  Vārda „maize” izcelsme    17
6.  Maizes skābuma noteikšana    18
  Secinājumi    21
  Izmantotā literatūra    22
Фрагмент работы

Latvietim maize ir ne tikai rupjmaizes vai baltmaizes klaipiņš. Mūsu tautai maize ir arī ēdiena simbols. Ar vārdiem „dienišķā maize” saprotam tos pārtikas produktus, bez kuriem mēs vienkārši neizdzīvotu. Vai esat pamanījuši, ka maizi ēdam katru dienu un tā nekad neapnīk?
Darba tēma: Maizes vēsture, cepšana, kvalitāte, skābums un tā noteikšana. Šo tēmu autors izvēlējās tāpēc, ka maize ir jebkura cilvēka ikdienas neatņemama sastāvdaļa. Maize ir aktuāla ikvienam dienu no dienas. Autors vēlējās uzzināt kaut ko vairāk par maizes vēsturi, tās cepšanu un kvalitāti.
Darba mērķis: noskaidrot Latvijas lielākajos veikalos nopērkamās maizes kvalitāti. Darba uzdevumi:
1.Iepazīties ar savākto un apkopoto informāciju.
2.Izpētīt un salīdzināt dažādu šķirņu maizes paraugus.
3.Noteikt maizes skābumu.
4.Analizēt iegūtos eksperimenta datus un apkopot tos.
5.Iepazīstināt skolēnus ar iegūtajiem datiem.
Hipotēze: Latvijā ceptā maize ir kvalitatīva un atbilst nepieciešamajām skābuma prasībām.
Darbā izmantotās metodes: literatūras un interneta resursu analīze, eksperimenta par maizes skābuma noteikšanu veikšana un tā analīze.
“Skaidrs ir avota ūdens, bet vēl skaidrāki ir graudi, kas brieduši saulē, kaltuši rijās, malti dzirnavās, deguši krāsns versmē, pārvēršas smaržīgā maizē...” (Edvards Virza, “Straumēni”.)
Definējot varētu teikt: maize ir izstrādājums, kas gatavots no maltiem graudiem – miltiem, kam pievienots ūdens vai piens, kā arī irdināšanas un cepšanas līdzekļi. Masa tiek rūpīgi maisīta, raudzēta un cepta.
Maizes sastāvdaļas ir milti, piens (ūdens), sāls un irdinātājs (iejavs, raugs, cepamais pulveris). Kviešu miltus sajaucot ar ūdeni, kviešu olbaltumviela uzbriest. Šo briešanu var palielināt, pievienojot sāli. Mīcīšana ne vien nodrošina mīklas sastāvdaļu sajaukšanu, bet arī intensīvu aerāciju. Milti, kuros ir daudz lipekļa, mīcāmi ilgāk nekā tie, kuros lipekļa ir maz. Kviešu maizes ražošanā kā irdinātāju izmanot presēto raugu (virsmas rūgšanas rauga sēnītes), ko mīklai pievieno vai nu tieši lielākā daudzumā, vai arī pievieno mīklai mazāku daudzumu un tad ļauj tām savairoties (netiešā raudzēšana). Pēdējais paņēmiens gan prasa ilgāku laiku, un rūgšanas zudumu rezultātā dod mazāku maizes iznākumu, taču, no otras puses, šeit vairāk attīstās aromātvielu. [1.;356.].…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация