Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
14,20 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:439997
 
Оценка:
Опубликованно: 21.12.2010.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Koksnes žāvēšanā biežāk lietotie termini    4
  Sistēma KOKS – ŪDENS    10
  Koksnes žāvēšanas priekšrocības un trūkumi    10
  Mākslīgās žāvēšanas priekšrocības salīdzinot ar dabīgo žāvēšanu    11
  Koksnes mitruma veidi    11
  Saistītais un brīvais koksnes mitrums    12
  Koksnes mitrums pirms koksnes žāvēšanas    12
  Svaigi cirstas koksnes masa un mitrums    13
  Svaigi cirstas koksnes mitrums    13
  Galvenie praksē sastopamie mitruma apzīmējumi, jeb nosaukumi    13
  Koksnes līdzsvara mitrums    14
  Nepieciešamais (ekspluatācijas) koksnes mitrums    17
  Žāvētas koksnes nepieciešamās mitruma normas    17
  Sorpcija    17
  Koksnes mitruma noteikšana    18
  Tiešās metodes    18
  Netiešās metodes    18
  Praktiskas koksnes mitruma noteikšanas metodes    19
  Ieteikumi, kas būtu jādara, lai nerastos kļūdas mitruma noteikšanas procesā    19
  Koksnes mitruma diferenču noteikšana    21
  Koksnes mitruma noteikšanas metožu izklāsts    22
  Koksnes izmēru un tilpuma izmaiņas    22
  Koksnes rukšana un briešana    22
  Koksnes briešanas koeficients    23
  Rukšanas un briešanas nozīme koksnes žāvēšanā un koksnes izmantošanā    23
  Koksnes blīvums un reducētais blīvums    24
  Mitruma daudzums, kurš jāizžāvē no 1 m3 koksnes    25
  Siltumu raksturojošās īpašības no koksnes sildīšanas un žāvēšanas viedokļa    25
  Koksne kā kurināmais    26
  Koksnes atlieku apstrāde, uzglabāšana un izmantošana    27
  Svarīgākie tehniskie jēdzieni koksnes dedzināšanā    30
  Dūmgāžu rasas punkts    30
  Pelnu saturs    30
  Sadegšanas process    30
  Žāvēšanas aģenti un to raksturojums    34
  Žāvēšanas aģentu veidi    34
  Gaisa parametri    34
  Absolūtais un relatīvais gaisa mitrums, gaisa piesātinājums    35
  Gaisa īpatnējais blīvums un tilpums    37
  Gaisa īpatnējā siltumietilpība un siltuma saturs    37
  Dažādu procesu attēlojums I – d diagrammā    38
  Dažādu gaisa maisījumu sajaukšanās process    41
  Dūmgāzu parametri    41
  Gaisa parametri žāvēšanas procesā un to aprēķini    43
  Žāvēšana    43
  Siltuma pārnese žāvēšanas procesā    45
  Robežjoslas nozīme koksnes žāvēšanā    46
  Siltuma pārejas process    46
  Siltuma pārejas process konvekcijas žāvēšanā    47
  Siltuma pārnese, izmantojot kondukciju    47
  Siltuma pārnese izmantojot siltuma starojumu    48
  Siltuma pārnese izmantojot elektrību    48
  Žāvēšana izmantojot pretestību    49
  Zāģmateriālu žāvēšanas veidi    50
  Iedalījums pēc žāvēšanas tehnoloģijas    50
  Zāģmateriālu dabīgā žāvēšana    52
  Gaisa parametru izmaiņas dabīgajā žāvēšanā    52
  Dabīgās žāvēšanas tehnoloģija    53
  Koksnes iespējamās vainas dabiskajā žāvēšanas procesā    53
  Zāģmateriālu mākslīgā žāvēšana    53
  Biežāk sastopamie mākslīgās žāvēšanas veidu iedalījumi    53
  Žāvēšanas intensitātes koeficents    54
  Gaisa parametru izmaiņas dabiskajā (atmosfēras) žāvēšanā    55
  Žāvēšanas procesa sagatavošana    55
  Zāģmateriālu iekraušana žāvētavā    56
  Starpliku izvēle    56
  Zāģmateriālu izvietojums žāvētavā    58
  Koksnes mitruma mērītāju izvietošana    58
  Žāvēšanas režīmi    59
  Spriegumi un deformācijas žāvēšanas procesā    59
  Žāvēšanas defekti    61
  Žāvēšanas kvalitātes standarti    62
  Pieļaujamā mitruma diferenču izkliede    65
  Žāvēšanas posma ilguma aprēķināšna    70
  Faktori, kas ietekmē žāvēšanas ilgumu    70
  Zāģmateriālu žāvētavu projektēšana    73
  Žāvētavas ēku konstrukcijas    80
  Žāvētavas procesa vadība    80
  Žāvēšanas izmaksas    83
Фрагмент работы

Svaigi cirsta koksne satur ievērojamu ūdens daudzumu. Tas atrodas kanālu iekšienē vai nu brīvā vai saistītā mitruma veidā atsevišķās šūnās. Lai noteiktu koksnes mitruma W daudzumu, tiek procentuāli izteikts koksnes momentānā masa pret pilnīgi sausas koksnes masu; koksne ar 100% mitrumu, piemēram, puse no masas ir ūdens.

Brīvais mitrums - ūdens, kurš atrodas brīvā veidā stumbra dobumā, viegli atdalāms žāvēšanas procesā.

Saistītais mitrums – atrodas koksnes šūnās, to ir grūtāk izvadīt, sāk iztvaikot, kad ir iztvaikojis brīvais mitrums, lai notiktu saistītā mitruma iztvaikošana ir jāpievada papildus enerģija.

Šķiedru piesātinājuma punkts – (~30%) – pie šā punkta beidzas brīvā mitruma iztvaikošana un sākas saistītā mitruma iztvaikošana.
Pirmais, kas žāvēšanas laikā tiek aizvadīts no koksnes ir brīvais mitrums. Tikai tad, kad tas ir izvadīts no koksnes, var sākties saistītā mitruma izvadīšana no koksnes.
To koksnes mitrumu W, pie kura no koksnes pilnībā ir izvadīts brīvais mitrums un sākas saistītā mitruma izvadīšana no koksnes, tiek saukts par šķiedru piesātinājuma punktu jeb šķiedru piesātinājumu. Tas pamatā, ja ņem vidēji visām koku sugām ir ap 26% koksnes mitruma W.
Virs šķiedru piesātinājuma koksnē ir arī brīvais mitrums un tātad koksni žāvēt ir vieglāk, kamēr zem šī šķiedru piesātinājuma mitruma koksnē ir palicis vairs tikai saistītais mitrums šūnu sieniņās un tas nozīmē žāvēšanas procesa palēnināšanos, kā arī koksnes tilpuma samazināšanos jeb rukšanu. Šinī laikā koksnē parādās tās atsevišķu slāņu pārvietošanās.

Koksnes mitrums ir svarīgākais žāvēšanas procesu un tā kvalitāti raksturojošais lielums. Žāvēšanas uzdevums ir aizvadīt no koksnes tanī esošo mitrumu, līdz tiek sasniegta noteikta koksnes mitruma vērtība, kuru nosaka vai nu tālākās pielietošanas vietas klimatiskie apstākļi (gaisa līdzsvara mitrums), vai arī tālākās materiālu apstrādes (transportēšanas, uzglabāšanas) tehnoloģiskās prasības.
Svaigi cirstas koksnes mitrums ir atšķirīgs dažādām koku sugām, aplievas un kodola koksnei, stumbra resgalī un tievgalī.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация