Ogļhidrāti ir organiski savienojumi, pie kuriem pieder glikoze (vīnogu cukurs), saharoze (biešu un niedru cukurs), ciete un celuloze. Ogļhidrāti ir galvenais enerģijas avots visām organisma funkcijām, arī citu barības vielu pārstrādei, olbaltumu un tauku apmaiņai. Ogļhidrātiem ir ļoti liela nozīme dažādu produktu ražošanai, tie tiek plaši izmantoti pārtikas rūpniecībā, medicīnā, papīra un tekstilrūpniecībā.
Glikoze ir svarīgs enerģijas avots gan cilvēkiem, gan dzīvniekiem, visā cilvēka organismā glikoze ir apmēram 20 g, un 1 g glikozes dod 17,15kJ. Tā tiek dēvēta par viegli izmantojamu enerģijas avotu (spēcinošu preparātu), kuru var lietot iekšķīgi, kad parasto uzturlīdzekļu lietošana ir apgrūtināta. Glikoze palielina organisma spējas atindēt dažādas vielas (antitoksiska darbība). Reizēm izotoniska (5% ) šķīduma veidā glikozi izmanto klizmām. Glikozes šķīdums, ievadīts vēnā, osmotiskās darbības dēļ veicina šķidruma ieplūšanu no audiem asinīs, līdz ar to kavē asinsspiediena krišanos.
…