Ierastās kafijas pupiņu vietā ieteicams pamēģināt citu aromātisku dzērienu rūgtumiņu. Izbaudīt, kā garšo cigoriņu vai miežu kafija, vai kafijas dzēriens, kas pagatavots no pieneņu saknēm vai ozolzīlēm.
Senāk teju vai katrā lauku sētā audzēja cigoriņus, lai būtu ko kā tolaik sauca par kapeju, ko dzert ikdienā un svētkos. Slinkākās saimnieces rūgteno dzērienu gatavojušas tikai no cigoriņu saknēm, bet tās, kas bijušas gana čaklas un izdomas bagātas, garšas uzlabošanai pievienojušas vēl trīs sastāvdaļas, kā arī kapeju pasniegušas ar pienu vai pat pienā vārījušas. Treknais govs piens dzērienu padara tumīgu un gardāku.
Lai tiktu pie cigoriņu kafijas, jāizmanto sakņu, nevis lapu cigoriņš. Augs nav pārāk cimperlīgs, taču jāravē un jāretina, lai saknes neaizaugtu tievas kā zīmuļi. Novāc vēlu rudenī. No kilograma sarīvētu cigoriņu sakņu iegūst 150 gramu izkaltētā produkta.…