Cukurbiešu kultūras saknes satur līdz 20% saharozes. Cukurbiešu audzēšana galvenokārt notiek Eiropas valstīs ar mērenu klimatu. Saharoze (C12H22O11 niedru cukurs, biešu cukurs) ir ogļhidrāts, kas pieder pie disaharīdiem. Sastāv no D-glikozes un D-fruktozes cikliskajiem atlikumiem. Mikrobioloģiski no saharozes iegūst etilspirtu u.c. vielas. Saharozi plaši izmanto uzturā (pārtikas cukurs), pārtikas, plastmasu, celulozes rūpniecībā.
Saharozes iegūšanas process:
Pēc cukurbiešu transportēšanas rūpnīcā notiek sagatavošanās ražošanas procesam. Sakņu augļi tiek rūpīgi attīrīti no netīrumiem un svešiem priekšmetiem. Šim nolūkam tās izlaiž pa speciālu transportieri ar šķēršļiem akmeņu un netīrumu neitralizēšanai. Pēc tam izejvielas mazgājas aukstā ūdenī, apstrādā ar hlorkaļķi un appūš ar gaisu, lai novērstu lieko mitrumu.…