Galvenais vitamīnu avots ir uzturlīdzekļi, kuros vitamīnu daudzums ir dažāds, bet iels daudzums vitamīnu var zaudēt savu bioloģisko aktivitāti produktu pagatavošanas laikā. To trūkums ietekmē gan cilvēka imunsistēmu, gan vielmaiņu, gan arī augšanu. Ir iespējams produktus pagatavot arī nezaudējot vitamīnus tajos un saglabājot to vērtību.
Kaut ari uzturs ir bagāts ar dažādiem vitamīniem, tomēr nepareizi tos pagatavojot, tie var zaudēt vitamīnus. Piemēram, nomizoti kartupeļi zaudē no 16-20 % no sava C vitamīna daudzuma, savīstot dārzeņi un augļi zaudē pat 80 % vitamīnu, sagrieztā veidā mērcēti kartupeļi 24 stundas zaudē līdz pa 40 % vitamīnu, šķidruma iztvaikošana vārīšanas laikā veicina C vitamīna zudumu. Vārītos dārzeņos vitamīna zudums ir mazāks – 50 % nekā sautētos – 80%. …