Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека

Ražošanas resursu ierobežotība un ar to saistītās problēmas Latvijas ekonomikā.

Autora bildeAutors: Artūrs Kazarovičs / Rīgas Būvniecības vidusskola Vērtējums:  +72
Vērtējums:  +72
Ekonomika – sociāla zinatne, kas pēta kā labāk ar ierobežotajiem resursiem apmierināt cilvēku neierobežotās vēlmes un vajadzības. Tātad viena no ekonomikas pamatproblēmām ir resursu ierobežotība. Tas nozīmē, ka visi resursi ir ierobežoti un daudzi - neatjaunojami. Resursu ierobežotība skar, protams, arī Latviju, kas ir bagāta ar daudziem resursiem.
Materiālie resursi - dabas un kapitāla resursi. No derīgiem izrakteņiem Latvijā ir dažādas rūdas, māli, smiltis, arī nafta. Izrakteņu nav pārāk daudz. Bet ir samērā daudz citu dabas resursu, piemēram, meži (44.1% teritorijas), kas ir viena no Latvijas bagātībām. Trūkst energoresursu - elektrības, dabasgāzes.
Cilvēka resursi - darba un uzņēmējspējas resursi. Manuprāt, Latvijā dzīvo izglītoti un darbam sagatavoti iedzīvotāji. Šobrīd Latvijā pastāv vairākas problēmas, tas ir, bezdarbs, arī daļai cilvēku nav pietiekošs izglītības līmenis vai vajadzīgās prasmes konkrētajam darbam. Tieši tas, ka nav labi apmaksātu, viņu vēlamai profesijai atbilstošu darba vietu, daudziem liek braukt darba meklējumos uz arzemēm. Daļa šo cilvēku vairs neatgriežas, tādejādi Latvija zaudē daļu savu labāko cilvēkresursu.
Ierobežotība kā problēma neskar tikai Latviju, bet gan arī citas valstis, teritorijas. Šī problēma ir iemesls, kāpēc, piemēram, lielākā daļa Amerikas un Eiropas dzīvo pārtikuši, bet liela daļa Āfrikas, Āzijas dzīvo badā. Protams, cits iemesls ir resursu nevienmērīgā sadale.
Latvija ir diezgan bagāta ar dažādiem resursiem, tikai tie netiek realizēti pietiekami, efektīvi. Tāpēc jāveic reformas, pasākumi, lai Latvijas resursi tiktu izmantoti daudz pilnīgāk un produktīvāk. Tas, protams, varētu būt diezgan grūti, ņemot vērā esošo ekonomisko stāvokli valstī.
Komentāri
Nav neviena komentāra

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация