Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека

Latvija var atbrīvoties no korumpētiem politiķiem un citiem korumpētiem iestāžu darbiniekiem

Autora bildeAutors: Dace Tuvikene / Valkas ģimnāzija Vērtējums:  +4
Vērtējums:  +4
Korupcija, no latīņu valodas tulkojot, nozīmē „bojāšanu, uzpirkšanu”. Tā ir arī dienesta stāvokļa izmantošana savtīgos nolūkos. No vārda „korupcija” arī radies vārds „korumpēts” - „pērkams, piekukuļojams”. Balstoties uz vēsturiskiem faktiem, varu apgalvot, ka korupcija sāk parādīties tad, kad sāk rasties pirmās varas pazīmes. Pašlabuma gūšana ir raksturīga cilvēkam; kāpēc gan to nedarīt, ja ir dota iespēja?
Korupcija visā savā pilnībā īpaši ir uzplaukusi 21.gs., un tā sāk pārtapt par ļoti nopietnu draudu visai valsts sistēmai, kas balstās uz cilvēku vēlmi darboties kopīgi, lai sniegtu labāku nākotni visiem. Korupcija lielākā vai mazākā mērā ir vērojama visu līmeņu amatu ieņēmēju vidū.
Politiķi ir tie, kuriem būtu jārāda pareizais piemērs visiem cilvēkiem. Patiesība ir skarba- jo augstāku amatu persona ieņem, jo vairāk viņu vidū pašlabuma meklētāju. Viņi ir tie, kuriem mēs uzticam to, ko esam ieguvuši, tik daudzus gadus strādājot. Tomēr vēlos norādīt, ka mūsu nākotne ir mūsu pašu rokās, tikai mēs varam to izmainīt.
Kurš gan nav dzirdējis par Lemberga stipendiātiem, Aināra Šlesera Jūrmalgeitas krimināllietu, Andra Šķēles digitālās TV lietu! Ir vēl daudz citu skandālu, kas vistiešākajā veidā saistīti ar koruptīvām darbībām, bet iepriekš nosauktās izceļas ar tā saucamo oligarhu vārdiem. Interesanti, ka savas karjeras pašā sākumā viņi bija vienkārši politiķi. Nav jau tā, ka nav neviena, kas nespētu pret viņiem cīnīties. Oficiāli to dara KNAB (Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs), kas atrodas MK pārraudzībā un darbojas kopš 2003.gada 1.februāra. Tā mērķis ir „vēršanās pret korupciju ar likuma spēku un sabiedrības atbalstu, lai panāktu amatpersonām uzticētās varas godprātīgu izmantošanu valsts un sabiedrības interesēs”. Manuprāt, tieši sabiedrības atbalstam ir lielākā nozīme, jo mēdz teikt, ka politiķi ir mūsu pašu izvirzītie priekšstāvji - mūsu sabiedrības spogulis.
Bieži ir dzirdēts par KNAB veiktajām kratīšanām, tostarp ietekmīgu politiķu, piemēram, Aivara Lemberga, īpašumos, Rīgas domē un Brīvostas pārvaldē, Tautas partijas līdera Andra Šķēles ģimenei piederošās SIA „Uzņēmumu vadība un konsultācijas" (UVK) telpās un citos uzņēmumos. Tiek meklēti pierādījumi par slēptiem, nelegāliem naudas kontiem, neatļautām darbībām, īpašumiem utt. Manuprāt, tikko notikušās 11.Saeimas vēlēšanas ir pierādījušas, ka cilvēki kļūst mazliet gudrāki, jo Šlesera reformu partijas kandidāti nav ievēlēti Saeimā. Tas, man šķiet, pierāda, ka mūsu sabiedrība ir sākusi uztvert masu medijos sniegto informāciju un to analizēt.
Korupcijas problēma ir ļoti grūti risināma, jo tā ir dziļi iesakņojusies. Viss darbojas pēc principa: ja tu palīdzi man, es tevi neaizmirsīšu, kādreiz izpalīdzēšu arī tev. KNAB ir nemīlēta iestāde turīgu ļaužu vidū, jo laikam jau maz Latvijā ir tādu, kas kļuvuši turīgi, uzcītīgi strādājot.
Latviju veidojam mēs visi, jāprot tikai apvienoties, neklusēt par netaisnībām, ko redzam. KNAB sevi ir godam pierādījis īsajā laika periodā, kopš tas darbojas korupcijas novēršanā un apkarošanā, kā arī normatīvo aktu grozījumu izstrādē, kas arī palielina KNAB iespējas veikt likumos noteiktās funkcijas.
Ir jāizmanto iespējas, kas tiek sniegtas, neprasot atpakaļ neko materiālu, tikai uzticību sev un savai valstij. Korupciju nespēs novērst viens cilvēks, bet, ja kāds dosies uz noteiktu mērķi, tad vienmēr atradīsies līdzīgi domājošie, kas gribēs ko mainīt, iestāties par labākiem laikiem. Vajag tikai saprast un neko nedarot, nekas arī nemainīsies. Korupcijas līmenis var turpināt augt, iedzīvotāju dzīves līmenis pasliktināties, tādējādi radot sašķeltu sabiedrību. Tā ir tikai mūsu izvēle, kādu Latviju gribam redzēt pēc tās nākamajiem 20 gadiem.
Komentāri
Nav neviena komentāra

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация