Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека

Jaunietis Latvijas nākotnei (5)

Autora bildeAutors: Paula Rezgoriņa / Dāvja Ozoliņa Apes vidusskola Vērtējums:  +205
Vērtējums:  +205
„Diža prasme dzīvot laimīgi veidojas no mākas dzīvot tikai nākotnei,” savlaik teicis matemātiķis Pitagors. Šobrīd var droši sacīt, ka visa Latvijas nākotne ir jaunatnes rokās. Viņu nākotne veidojas jau šobrīd. Tieši tāpēc jau tagad jārod iespējas, kā jaunietim labāk attīstīties, lai nākotne iezīmētos spožākās krāsās. Mūdienās ir dažādas pilnveidošanās iespējas gan piedaloties apmaiņas braucienos, gan veidojot savu biznesu, kā arī piedaloties jauniešu centru aktivitātēs un nodarbojoties ar sportu un mūziku.
Savas prasmes jaunieši var parādīt jauniešu centros, aktīvi strādājot. Izvirzot idejas un meklējot iespējas, kā sasniegt mērķus, katrs jau parāda savu nostāju attiecībā uz valsts nākotni- viņš cenšas padarīt labāku un interesantāku apkārtējās sabiedrības ikdienu. Šobrīd Latvijā ir vairāk nekā 100 jauniešu centru. Tas nozīmē, ka ārpusskolas vai vienkārši brīvā laika aktivitātes ir plaši pieejamas arī mūsu valstī. Līdzīgu pieredzi nākotnei var gūt, piedaloties apmaiņas braucienos un projektos. Tā ir iespēja iepazīt jauniešu intereses un skatījumu uz nākotni ne tikai Latvijā, bet arī citur pasaulē, radot jaunus priekšstatus un vērtības savai un savas tautas nākotnei. Visvairāk projektos tiek iesaistīti tieši jauniešu centros darbojošie aktīvisti. Šādi viņi apgūst plašāku domāšanu, pievēršoties ne tikai savai, bet arī apkārt esošo cilvēku izaugsmei. Pēc savas pieredzes varu teikt, ka jauni draugi no citām valstīm, kas arī aktīvi iesaistās sabiedrības dzīvē, ir ļoti noderīgi un palīdz palūkoties savādāk uz savas valsts nākotni. Esot nedēļu Igaunijā, kopā ar slovāku, čehu, itāļu un igauņu jauniešiem, sapratu, ka mūsu uzskati ir dažādi, bet veidi, kā sasniegt mērķus var veidoties kopīgi. Šādus projektus vajadzētu veidot vairāk, lai jaunieši iegūtu lielāku pieredzi sastrādāties ar dažādu tipu cilvēkiem.
Jau šobrīd liela daļa jauniešu savu brīvo laiku sasaista ar „atpūtu”, sportojot un trenējoties dažādos sporta veidos. Latvijā ir vairāk nekā 900 dažāda veida sporta centru, kur var apgūt gan motosportu, gan slēpošanu, vieglatlētikas elementus, gan jāšanu u.c. Tas norāda, ka jau šobrīd sportiskās aktivitātes ir pieejamas jebkuram. Līdztekus sportam, jauniešu izaugsme sāk pierādīties arī muzikālajā jomā. Viņi pilnveido savus talantus un nekautrējas priecēt citus ar tiem. Mūzikas un mākslas skolas Latvijā ir vairāk nekā 50. Skaits nav diez cik liels, bet vajadzības gadījumā var apgūt sev interesējošojomu pie privātskolotājiem, kaut gan nākotnē šos mākslinieciskās izpausmes pilnveidošanas centrus vajadzētu paplašināt. Jaunu skolu izveide ir atkarīga no jauniešu izrādītās vēlmes apgūt mūziku vai mākslu kādā noteiktā reģionā. Talantīgu jauniešu Latvijā ir patiesi daudz, tikai neretais izkopj savas prasmes vai vismaz nedaudz pievēršas tām.
Latvijas darba tirgū gandrīz 52% strādājošo nav nodarbināti profesijās atbilstīgi viņu iegūtajai izglītībai. Mācības interesi piesaista retajam, bet pabeidzot skolu daļa jauniešu arī pārtrauc mācību procesu. Tomēr padomājot soli uz priekšu, ir iespējams padarīt mācību procesu interesantāku. Zinātniski pētniecisko darbu izstrāde var pavērt durvis uz jauniem atklājumiem zinātne, ja vien skolnieks izvēlējies sev patiesi saistošu tēmu. Šie darbi palīdz izzināt kādu interesējošu tēmu sev saistošā veidā. Mūsdienās ļoti plašas iespējas jauniešiem sāk pavērties biznesa jomā. Sāk uzplaukt skolēnu bizness, padarot skolas dzīvi daudz interesantāku un atraktīvāku. Arī manā skolā ir veidots ne viens vien projekts. Veidojot darba tirgus politiku, jāievēro tādi svarīgi aspekti kā izglītības sistēmas tuvināšana darba tirgus prasībām, ievērojot darba pieprasījuma pa profesijām izmaiņas nākotnē, attīstot mūžizglītības sistēmu.
Šobrīd tiek radītas arvien dažādākas iespējas, lai jaunietis varētu gūt pieredzi un attīstīties, parādīt savu viedokli. Latvijas nākotne būs labāka, ja jau tagad jaunieši pratīs izmantot esošās iespējas. Nākotne klauvē pie mūsu durvīm, un jebkurai domai, izņemot tās, ko apvij aizspriedumi, būs iespēja sevi pieteikt.
Komentāri
Astra Binde22.11.2011. 11:33
LAI VEICAS, PAULIŅ!
TEV IZDOSIES! :)
Jeļena Ļaksa19.11.2011. 00:45
malacis;)
turies mes ar tevi:)
Laura Pope (Ilgavize)18.11.2011. 20:50
Paula- Malacis!
Trīne Ļuļe18.11.2011. 19:19
Tiešām Paula TURIES. :O
Haralds Kovaļevs18.11.2011. 17:50
Paula, es ar tewi!!!!! turiess!!

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация