Aminoskābes ir organiskie savienojumi, kam piemīt skābju un amīnu īpašības, jo to ķīmiskajā struktūrā ietilpst gan karboksilgrupa (-COOH), gan aminogrupa (-NH2); olbaltumvielas uzbūves komponenti. Baltas, kristāliskas vielas ar dažādu garšu - no rūgtas (leicīns) līdz saldai (glicīns); vairākums šķīst ūdenī. Tā kā katrai aminoskābei ir gan karboksilgrupa (skābes īpašības), gan aminogrupa (bāzes īpašības), aminoskābes var viena ar otru ķīmiski saistīties, veidojot garas polimēru virknes - olbaltumvielu molekulas. Olbaltumvielu bioloģiskās īpašības resp. funkcijas šūnā vai organismā nosaka tās molekulā ietilpstošās aminoskābes, to daudzums, kā arī secība, kādā aminoskābes seko cita citai polimēra virknē. Šo secību, no kuras atkarīgs sugai raksturīgais olbaltumvielu specifiskums, nosaka matrices ribonukleīnskābe. …