Dārzeņu klasifikācija.
Ēdienu receptes.
Dārzeņu iedalījums
Kopumā ir pazīstamas vairāk kā 150 botāniskās dārzeņu šķirnes.
Atkarībā no tā, kura auga daļa ir ēdama, dārzeņus iedala:
veģetatīvajos dārzeņos - uzturā lieto to lapas, saknes, stublājus, bumbuļus, ziedus vai zemes stumbrus;
augļu dārzeņos - uzturā izmanto augļus un sēklas.
1. Veģetatīvie dārzeņi
Bumbuļu dārzeņi - kartupeļi, topinambūri, batātes
Sakņu dārzeņi - burkāni, bietes, kāļi, redīsi, rutki, rāceņi, baltās garšsaknes (selerijas, pētersīļi, pastinaki)
Kāpostu dārzeņi - galviņkāposti, virziņkāposti (Savojas kāposti ), rožu (Briseles) kāposti, ziedkāposti, brokoļi, kolrābji
Sīpolaugi - sīpoli, loksīpoli, puravi, ķiploki
Lapu dārzeņi - salāti, skābenes, spināti
Garšaugi - dilles, estragons, baziliks, majorāns, gurķu mētra, koriandrs, piparmētra
Deserta dārzeņi - rabarberi
Eksotiskie dārzeņi - sparģeļi, artišoki, fenhelis
2. Augļu dārzeņi
Tomātaugi - tomāti, dārzeņpipari, baklažāni
Ķirbjaugi - ķirbji, gurķi, kabači, patisoni, arbūzi, melones
Pākšaugi - zirņi, pupas, pupiņas
Graudaugi - cukurkukurūza.