Pārtikas produkti un uzturvielas. Uztura uzņemšana ir galvenais nosacījums, lai organismā noritētu dzīvības procesi un tas varētu normāli augt un attīsties.
Cilvēka uzturā, dažādos pārtikas produktos (maizē, gaļā, pienā, olās, zivīs, dārzeņos, augļos) ietilpst galvenās uzturvielas: olbaltumvielas, tauki, ogļhidrāti, minerālsāļi, ūdens un vitamīni. Dzīvnieku un augu produkti, papildinot cits citu, nodrošina organisma šūnas ar visām nepieciešamajām vielām. Ūdeni, minerālsāļus un vitamīnus organisms asimilē nepārveidotus, t.i. tādā veidā, kādā tie ir uzturā. Olbaltumvielu, tauku un ogļhidrātu lielās molekulas nevar iziet cauri gremošanas kanāla sienai, tāpēc šīs vielas tiek organismā ķīmiski pārveidotas – notiek gremošana. Barība tiek sagremota pakāpeniski, tai virzoties pa gremošanas kanālu.…