Galdnieku līmi iegūst, novārot ādu atgriezumus, kaulus, ragus, nagus un citus dzīvnieku pārstrādāšanas atkritumus. Šīs Iīmvielas galvenā sastāvdaļa ir olbaltumviela — glutīns, kas karstā ūdenī pāriet koloīdā šķīdumā. Ūdenim iztvaikojot, glutīns kļūst par cietu, sīkstu masu. Glutīna līmi no seniem laikiem lieto galdniecībā, un tāpēc to sauc par galdnieku līmi.
Galdnieku (ādu vai kaulu) līme dabūjama cietu, puscaurspīdīgu, brūnganu plāksnīšu vai ovālu granulu — «pērļu» veidā.
Ādu un kaulu līmes lieto ne tikai koka, kartona, papīra un audumu līmēšanai, bet arī kā saistvielu tapsēšanas darbos, špakteļtepes, gruntēšanas un līmes krāsu sagatavošanai.
Galdnieku līmes trūkumi: tai ir vāja ūdensīzīurība, mitros apstākļos to bioķīmiski noārda sēnes un mikroorganismi.
Galdnieku līmes šķīduma sagatavošana.…