2. Tauku gremošanas process
Gremošanas process sākas jau mutes dobumā (sakas tikai ogļhidrātu skelsana, nevis tauku), bet intensīvāk turpinās kuņģī, kur izdalās kuņģa sula un sakas tauku hidrolīze. Lipāze šķeļ taukus par taukskābēm un glicerīnu. Lipāzi aktivē žultskābes, tās emulģē taukus, veido kompleksus un ūdenī šķīstošus savienojumus ar taukskābēm, kuri spēj uzsūkties. Vienlaikus žultsskābes neitralizē no kuņģa nākušo skābo saturu un tādejādi pārtrauc kuņģa proteolītisko enzīmu darbību.
Tauku šķelšanās sākas kuņģī, kur šķeļas tikai emulģētie uztura tauki (piena, olu). Zarnās žultsskābes emulģē pārējos taukus un tos sašķeļ aizkuņģa dziedzera un zarnu fermenti - lipāzes. Uztura tauki (vairums to ir triglicerīdu veidā) liek sašķelti glicerīnā un taukskābēs. Uzsūkšana notiek tievā zarnā, kur, pasīvā difūzijā izkļūstot caur gļotādas šūnām, turpat zarnu siena rodas jauni tauki. Šie tauku veidotie triglicerīdi pievieno transporta olbaltumus, rodas lipoproteidu kompleksi, kas nokļūst limfā, pa lielo limfvadu - asinīs, tad aknas. Nesašķeltie lipidi iziet no organisma caur taisno zarnu.…