Pie produkcijas kvalitātes normām attiecas standarti, tehniskie noteikumi un kvalitātes sertifikāti. Izšķir starptautiskos, reģionālos un nacionālos standartus, kā arī atsevišķo nozaru, institūciju un uzņ standartus.
Standarts - uz kopējās vienošanās pamata izstrādāts un atzītu institūciju apstiprināts dokuments, kas ietver vispārējus un daudzkārtēji piemērojamus noteikumus, norādījumus vai raksturojumus dažāda veida darbībām vai to rezultātiem un ir vērsts uz optimālas sakārtotības panākšanu noteiktā jomā.
Standartā dots izgatavojamās produkcijas pilnīgs raksturojums:
1)tips, veids, marka, forma, izmēri;
2)kvalitātes rādītāji (fizikālās īpašības, ķīmiskais sastāvs u.c.)
3)marķēšanas paņemieni un vietas;
4)iesaiņošanas un uzglabāšanas noteikumi;
5)transportēšanas noteikumi;
6)drošības noteik.
Standartus apgādes darbā izmanto, lai:
mat pasūtījumu sastādīšanai;
saimniecisku līgumus par prod piegādēm noslēgšanai;
pieņemtu mat pēc kvalitātes un tos izsniegtu ražošanai.
Pastāv “Standartizācijas likums”, kurš izsludināts 98.gadā un šis likums reglamentē standartizācijas principus, uzdevumus,organizatorisko sistēmu un finansēš kārtību, kāa arī standartu klasifikāciju.
Standartizācijas uzdevumi ir šādi:
nodrošināt cilvēka dzīvības, veselības un vides aizsardzību;
veicināt preču un pak brīvu kustību;
veicināt valstu sadarbību;
nodrošināt produktu un sistēmu saderību;
racionāli izmantot resursus.…