Faktori, kuri ietekmē mikroorganismus:
1.Bioloģiskie.
2.Ķīmiskie.
3.Fizikālie.
Bioloģiskie
1.Antibiotiskās vielas.
2.Antagonisms.
3.Bakteriofāgs.
Antibiotiskās vielas
Tās ir mikroorganismu, sēnīšu, augu un dzīvnieku šūnu metabolisma produkti, kas spēj iznīcināt citus mikroorganismus, sēnītes un dažu audzēju šūnas.
Vēsture
1928.g. Aleksanders Flemings (skotu bakteriologs) atklāja pirmo a/b. Viņš novēroja, ka nejauši vaļā atstātā barotnē ar Staphylococcus aureus iekļuvusī sēnīte Penicillium notatum nomāc tā augšanu. Izsaka domu, ka tā producē īpašas vielas, kuras nomāc stafilokoka augšanu.
1940.g. Horvards Flori (angļu patologs) un Ernests Čeins (angļu bioķīmiķis) ieguva attīrītu penicilīnu, kuru sāka pielietot klīnikā.
1943.g. amerikāņu mikrobiologs Selmens Vaksmens – iegūst streptomicīnu un neomicīnu un 1948.g. ievieš terminu “antibiotiķis”.
Jauna ēra medicīnā – antibiotiķu ēra !!!
…