-
Pārtikas piedevas
Nr. | Название главы | Стр. |
Ievads | 3 | |
Pārtikas piedevu saraksts | 4 | |
1. | Krāsvielas | 5 |
2. | Konservanti | 8 |
3. | Antioksidanti | 10 |
4. | Saldinātāji | 13 |
5. | Emulgatori | 15 |
6. | Biezinātāji | 18 |
Nobeigums | 22 | |
Izmantotā literatūra | 23 |
IEVADS
Līdz ar pārtikas tehnoloģiju attīstību, produktu klāsts ir kļuvis daudz plašāks un cilvēkiem ir lielākas izvēles iespējas. Šobrīd veikalā plauktos vērojama produktu dažādība - gan bālgans, gan koši rozā jogurts, kalorijām bagāta un liesa majonēze, vienkārši cepums un cepums ar banānu garšu. Katram no tiem ir sava īpaša garša, krāsa un burta E, un skaitļu kombinācija. Ar burtu E produkta marķējumā apzīmē pārtikas piedevu, kas tulkojumā no angļu vārda “edible” nozīmē “ēdams”. Pārtikas piedevas ir vielas, kuras pievieno tehnoloģiskos nolūkos, lai ietekmētu produkta īpašības – krāsu, konsistenci, garšu vai arī novērstu pārtikas produkta bojāšanos. Pārtikas piedevai piešķirtais burts E un numurs norāda, ka tā ir apstiprināta kā droša, veselībai, nekaitīga un to lieto pārtikas produktu ražošanā visās Eiropas Savienības dalībvalstīs. Tās vairākkārt ir izvērtējuši zinātnieki, un gadu no gada pārtikas piedevu saraksts tiek atjaunots.
Speciālisti gan atzīst, - lai arī pārtikas piedevas tādos daudzumos, kādos ir atļauts pievienot produktiem, nav uzskatāmas par veselībai kaitīgām, tomēr, izvēloties produktus ar pārtikas piedevu savam ikdienas uzturam, būtu ieteicams aplūkot un izlasīt tā etiķeti ar informāciju par produkta sastāvu. Tad pārdomāt izlasīto informāciju un izlemt, vai šis produkts atbilst veselības stāvoklim un ir iekļaujams ēdienkartē – īpaši, ja tas paredzēts uzturam, ko lieto mazi bērni, grūtnieces vai cilvēki ar hroniskām gremošanas sistēmas, aknu un nieru slimībām. Parasti vairāk pārtikas piedevu ir produktos, kurus visbiežāk lietojam uzturā samērā reti, svētkos, piemēram – čipsos, saldinātajos dzērienos, tortēs ar sudraba lodītēm vai krāsainām želejām. Ar šo produktu lietošanu ikdienā nevajadzētu aizrauties. Tāpēc labāk izvairīties no produktiem, kuru sastāvā ir daudz krāsvielu un, kuriem ir garš E vielu saraksts.
Pārtikas piedeva ir viela, ko neatkarīgi no tās uzturvērtības parasti nelieto uzturā atsevišķi kā pārtiku vai kā raksturīgu uztura sastāvdaļu, bet apzināti pievieno pārtikas produktam apstrādes, pārstrādes, ražošanas, iesaiņošanas, uzglabāšanas vai transportēšanas laikā. Līdz ar to attiecīga viela vai tās blakusprodukti kļūst par pārtikas produktu sastāvdaļu.
Latvijā pārtikas piedevu lietošanas kārtību (atļautās piedevas, to pieļaujamo daudzumu produktos ) reglamentē Ministru kabineta noteikumi.
Ir izstrādāta starptautiska pārtikas piedevu sistēma, lai tās varētu vieglāk identificēt un uzrādīt produktu iesaiņojuma marķējumā. Katrai pārtikas piedevai ir piešķirts noteikts E numurs. Lai patērētājs zinātu konkrētas piedevas lietošanas mērķi, marķējumā uzrāda piedevas numuru kopā ar tās funkciju produktā.
Galvenokārt pārtikas piedevas lieto lai:
• saglabātu pārtikas produktu uzturvērtību;
• paaugstinātu pārtikas produktu saglabājamību un uzlabotu to organoleptiskās īpašības;
• sekmētu pārtikas produktu ražošanu, apstrādi, iesaiņošanu, transportēšanu, uzglabāšanu;
• nodrošinātu nepieciešamo ķīmisko sastāvu produktiem, kurus ražo īpašām patērētāju grupām ( slimniekiem, bērniem u.c. ).
…
Līdz ar pārtikas tehnoloģiju attīstību, produktu klāsts ir kļuvis daudz plašāks un cilvēkiem ir lielākas izvēles iespējas. Šobrīd veikalā plauktos vērojama produktu dažādība - gan bālgans, gan koši rozā jogurts, kalorijām bagāta un liesa majonēze, vienkārši cepums un cepums ar banānu garšu. Katram no tiem ir sava īpaša garša, krāsa un burta E, un skaitļu kombinācija. Ar burtu E produkta marķējumā apzīmē pārtikas piedevu, kas tulkojumā no angļu vārda “edible” nozīmē “ēdams”. Pārtikas piedevas ir vielas, kuras pievieno tehnoloģiskos nolūkos, lai ietekmētu produkta īpašības – krāsu, konsistenci, garšu vai arī novērstu pārtikas produkta bojāšanos.
- Amata apraksts pavāram (šefpavāram)
- Pārtikas piedevas
- Pārtikas ražošanas tehnoloģiju pamati
-
Ты можешь добавить любую работу в список пожеланий. Круто!Pārtikas ražošanas tehnoloģiju pamati
Конспект для университета20
-
Vides ķīmija
Конспект для университета12
-
Ēdienu gatavošanas tehnoloģijas - eksāmena atbildes
Конспект для университета7
-
Polimēru materiāli
Конспект для университета21
-
Ģenētiski modificēta pārtika
Конспект для университета2