Mājputnu gaļa ir viegli izmantojama mūsu organismā. Putnu tauki pēc konsistences ir mīksti, tiem ir zema kušanas temperatūra.
Vistas gaļa satur 20 – 24 g olb.v. .
Pēc termiskā stāvokļa putnus iedala:
atdzisuši, atdzesēti un saldēti.
Atkarībā no nobarojuma pakāpes un kvalitātes putnu gaļa iedala divās kategorijās:
1 kat. putniem ir labi attīstīta muskulatūra, tauku nogulsnējumi atrodas uz muguras un vēdera apakšējā daļā. Filejas daļa noapaļota, neizspiežas kauli. Virsma tīra, nesaskrambāta (pieļauj divus ieplēsumus 1 cm garumā, tikai ne uz filejas). Kategorija tiek nor4ādīta ar sārtu svītru pa diagonāli uz etiķetes, ko uzlīmē uz kastes, kurā iepako putnus.
2 kat. putniem muskuļaudi attīstīti apmierinoši, ir nelieli tauku nogulsnējumi, bet jaunputniem var arī nebūt. Pie 2 kat. pieskaita arī gaiļus, kuriem piešu garums pārsniedz 1,5 cm. Uz etiķetes pa diagonāli ar zaļas krāsas svītru norāda piederību 2 kat..
Mājputnu gaļai ir mīksti muskuļaudi, saistaudi mazāk, vairāk nepiesātināto taukskābju nekā citu dzīvnieku gaļā. Pēc tehniskās apstrādes tā ir labi sagremojama. Sevišķi maiga ir jaunputnu gaļa.
…