Produktu apstrādes veidi. Lai uzturs būtu veselīgāks gatavojot ēdienu ir jācenšas: 1) pēc iespējas mazāk mainīt vai zaudēt produktā esošās uzturvielas; 2) panākt labāku produkta izmantošanu organismā; 3) lai ēdiens būtu garšīgs, aromātisks un izskatīgs. Dārzeņu vārīšana. Vārīšana notiek tad kad dārzeņi tiek karsēti noteiktā temperatūrā: 1) lielā ūdens daudzumā; 2) nelielā ūdens daudzumā (sautēšana); 3) ūdens tvaikos (tvaicēšana); 4) paaugstinātā spiedienā (ātri vārāmajā katlā). Vārītus dārzeņus izmanto salātos, zupās, kā silto, zivju un gaļas ēdienu piedevas ar dažādām mērcēm kā patstāvīgu ēdienu. Dārzeņu sautēšana. Sagrieztus dārzeņus var vispirms mazliet apcept, bet var uzreiz likt katlā nelielā ūdens daudzumā un uz lēnas uguns sautēt. Sautētus dārzeņus var pasniegt kā silto, gaļas un zivju ēdienu piedevu vai kā patstāvīgu ēdienu ja sautēšanas laikā pievienoti citi produkti. Dārzeņu cepšana. Dārzeņu cepšana var notikt dažādi: 1) mazā tauku daudzumā uz pannas; 2) lielā tauku daudzumā uz pannas (frī); 3) bez taukiem uz restītēm pelnos vai oglēs.…