Vispārīgā veidā cietes molekulformula ir (C6H10O5)n ;
Ciete ir neviendabīgs polisaharīds, dabīgs polimērs;
Ciete ir organisma un augu galvenais enerģijas avots;
Tā ir balta, sīkgraudaina, amorfa, pulverveida viela, kas ir ļoti higroskopiska;
Ūdenī šķīst daļēji, pārsvarā tikai uzbriest;
Cietes klātbūtni var konstatēt ar joda šķīdumu;
Ar karstu ūdeni veido koloidālu šķīdumu, kas atdziestot želatinējas (veido klīsteri);
Dabā ciete veidojas augu zaļajās daļās fotosintēzes procesā;
Ciete hidrolizējas fermentu vai skābju ietekmē. Hidrolizējot cieti ar skābēm vai fermentiem, vispirms veidojas dekstrīni, pēc tam maltoze un galarezultātā glikoze:
Karsējot cieti, tās molekulas sašķeļas un veido dekstrīnus.…