Cukura diabēta ārstēšanas pamatnoteikumi
Vecāku izglītošana
Plānots ēšanas režīms
Pietiekama, regulāra fiziskā aktivitāte
Nepieciešamības gadījumā liekā svara korekcija
Cukura līmeņa asinīs regulāra pārbaude
Regulāras, precizētas insulīna injekcijas
Cukura diabēta vēlīno komplikāciju ārstēšana
Uzturs (1)
Sabalansēts uzturs ( 50-60% OGH, 10-15% OBV, 30-35% tauki).
Optimālais ēdienreižu skaits 6 – 8 x, no kurām 3 ir galvenās - brokastis, pusdienas, vakariņas un 3-5 uzkodas. Ēdienraižu skaitu nepieciešams pielāgot ikdienas režīmam.
Glikēmiskais indekss (GI) - parāda, kādā mērā katrs ogļhidrātus saturošais produkts kāpina cukura līmeni asinīs (resp., stimulē insulīna produkciju aizkuņģa dziedzerī), tādejādi tas ir ogļhidrātu kvalitātes rādītājs.
Uzturs (2)
Latvijā ogļhidrātu saturu produktos diabēta pacienti vērtē, izmantojot maizes vienības.
1 maizes vienību (MV) sauc tādu pārtikas produktu daudzumu, kas satur 12 g ogļhidrātu (1 g OH =4 kcal).
Lai pacientiem atvieglotu ikdienas aprēķinu, izstrādātas īpašas maizes vienību tabulas, kurās sniegts 1 MV atbilstošs katra produkta daudzums gramos un ierastos virtuves mēros.
…