Zirgu gaļa
Tumši sarkanā krāsā, dažreiz ar violetu nokrāsu, rupjšķiedraina, bez marmorējuma un maz zemādas tauku
Tauki dzelteni, mīksti, viegli kūst, ar īpatnēju sviedru smaku
Gaļa satur daudz glikogēna, tā ir saldena
Izmanto pārsvarā desu ražošanai
Trušu gaļa
Muskuļaudu krāsa atkarībā no barojuma ir no baltas līdz sārtai, konsistence maiga, smalkgraudaina, saistaudi maz attīstīti
Tauki ir balti ar mīkstu vai smērigu konsistenci, galvenokārt nogulsnējas vēdera dobumā
Mājputnu gaļa
Putnu gaļu iegūst no vistām, zosīm, pīlēm, tītariem, pīlēniem, cāļiem
Gaļai ir diētiska nozīme
Salīdzinājumā ar mājdzīvnieku gaļu, tai ir mazāk saistaudu, mīkstāki muskuļaudi, satur vairāk pilnvērtīgo olbaltumvielu (11-25%),
kas vieglāk asimilējas cilvēka organismā
Muskuļaudiem ir smalkšķiedraina struktūra, satur mazāk kolagēna un elastīna
Kauli ir vidēji 14% no putnu dzīvmasas, smalki, viegli
Tauki 4,5-39% , vienmērīgi sadalīti zem ādas un vēdera dobuma
Daudz ekstraktvielu un maz ogļhidrātu, galvenokārt glikogēna veidā 0,7%
Minerālvielas kālijs, nātrijs, fosfors, dzelzs, kobalts, kalcijs, mangāns, varš
Vitamīni A, B, PP
Putnu tauki viegli uzsūc smaržas, nepareizi uzglabājot maina nokrāsu un kļust zaļi, gaisa skābekļa ietekmē sašķeļas, izdalot sēra savienojumus
…