Secinājumi
Griķu saimnieciskā vērtība
Griķu saimniecisko vērtību nosaka to augstā uzturvērtība.
Griķu riekstiņi ir diētisks produkts, kas satur dzelzs, fosfora, kalcija un vara minerālsāļus, organiskās skābes (citronskābi, skābeņskābi, ābolskābi) un vitamīnus (rutīnu, folijskābi, tiamīnu, riboflavīnu, niacīnu).
Griķu olbaltumvielas ir bioloģiski augstvērtīgākas nekā graudos sastopamās, tās līdzvērtīgas sausā pienā un olās esošajām.
Griķu diētisko vērtību izskaidro ar trīs neaizvietojamo aminoskābju – triptofāna, lizīna un metionīna labvēlīgo savstarpējo attiecību.
Ieteikumi
Lai griķi būtu irdeni, tos vārot, jāievēro proporcijas – viena daļa griķu un divas daļas ūdens. Kad viss ūdens ir iesūcies griķos, katlu var ņemt nost no uguns. Katlu ietin dvielī.
Ja nav laika gaidīt, tad griķus var vārīt šādās proporcijās – viena daļa putraimu un trīs daļas ūdens. Vārot nav ieteicams noņemt vāku un vēl jo vairāk – tos maisīt.
Pirms griķu gatavošanas tos ieteicams apcept, tad tie būs aromātiskāki. Liec griķu putraimus sausā kastrolī un grauzdē uz vidējas uguns 3–4 minūtes maisot, līdz tie ieguvuši zeltainu nokrāsu. Nepārstāj maisīt, jo griķi var ātri piedegt.
Lai griķi saglabātu pēc iespējas vairāk savu vērtīgo īpašību, vakarā tos ieteicams apliet ar verdošu ūdeni, tad no rīta tos var ēst.
…