Mērķis
Uzzināt kas ir olbaltumvielas
Saprast olbaltumvielu struktūru
Saprast kam tās nepieciešamas
Apskatīt olbaltumvielu veidošanos no aminoskābēm
Kas ir olbaltumvielas.
Olbaltumvielas ir dzīvo organismu pamatvielas, dabiski lielmolekulāri savienojumi - polipeptīdi, kas veidoti no aminoskābju atlikumiem.
Olbaltumvielu izmantošana
Olbaltumvielas ir nozīmīgas mūsu pārtikas sastāvdaļa, tās nepieciešamas, lai organisms varētu pastāvēt un atjaunoties.
Olbaltumvielu veidošanās
Aminoskābju atlikumi savā starpā saistīti ar peptīdsaitēm.
Dabā sastopamās olbaltumvielas veidotas no vismaz 20 aminoskābēm, bet vienas olbaltumvielu molekulas virknē aminoskābju skaits ir ļoti liels.
Olbaltumvielu struktūra
pirmējā struktūra ir aminoskābju secība polipeptīdu virknē, kuras pastāvēšanu nodrošina peptīdsaites,
otrējā struktūra ir polipeptīdvirknes veidota spirāle, kuru stabilizē ūdeņraža saites,
trešējā struktūra raksturo olbaltumvielu spirāļu novietojumu telpā (fibrillāro vai globulāro olbaltumvielu struktūras). …