To īpašības ir atkarīgas no piesātināto (sviestskābe, palmitīnskābe, u.c.) un nepiesātināto (visbiežāk oleīnskābes) taukskābju attiecības. Dzīvnieku taukiem ir cieta konsistence, kušanas temperatūra virs 37o, jo tajos pārsvarā ir piesātinātās taukskābes.
Augu eļļas, kurās pārsvarā ir nepiesātinātās taukskābes ir šķidras, to kušanas temperatūra ir zem 37o.
auki ir ūdenī nešķīstošas vielas (nešķīst udenī un citos polāros šķīdinātājos, piemēram, benzīnā)
Tauki ir cieti, ja tos veido piesātinātās karbonskābes,
šķidri (eļļas), ja nepiesātinātās karbonskābes.
Kušanas temperatūras ir zem 100o
Kušanas temperatūra atkarīga no tauku sastāvā esošo taukskābju nepiesātinātības.