Olbaltumvielas
Galvenais šūnu struktūru komponents. Darbojas gan kā enzīmi un hormoni, gan transporta sistēmas, gan receptori. Gremošanas procesā olbaltumvielas tiek sašķeltas par aminoskābēm, kas ir strukturālās un funkcionālās pamatvienības. Ir aizvietojamas un neaizvietojamas aminoskābes.
Dzīvnieku valsts olbaltumvielas – gaļa, zivis, olas, piens. Augu valsts olbaltumvielas – pākšaugi, graudaugi, rieksti, sēklas un dārzeņi.
Šķiedrvielas
Uzlabo gremošanu, peristaltiku, samazina pūšanas un rūgšanas procesus zarnās, līdzsvaro zarnu mikrofloru, palielina vitamīnu sintēzi zarnās. Darbojas kā zarnu „birste”, izvada sastāvējušās atkritumvielas.
Ieteicamā dienas deva:
Bērni 1-8 g.v. – 20 g/dienā
Sievietes – 25 g/d
Vīrieši – 38 g/d
Dabīgie šķiedrvielu avoti ir graudaugi – auzas, kvieši, rīsi un citi veseli graudi, kā arī neapstrādāti dārzeņi. Tiek ražotas arī no augiem un dzīvnieku produktiem iegūtas šķiedrvielas, ko iespējams uzņemt kā uztura bagātinātāju.
…