Nosaukumu „Champagne” uz pudeļu etiķetes var izmantot tikai Francija, Šampaņas reģiona vīndari.
Der zināt, ka dzirkstošu vīnu rada ne tikai Champagne reģionā, bet arī citās pasaules malās izmantojot lētākas metodes.
Dzirkstoša vīna ražošanas metode, kuru dēvē par „charmat” ir tā saucamā tvertņu metode, kuru pārsvarā izmanto arī bijušās Padomju Savienības dzirkstošo dzērienu ražotāji. Vīna otrreizēja fermentācija notiek nevis pudelēs, kā tas ir šampanieša metodē, bet gan speciālās cisternās, kuras ir pakļautas spiedienam. Vēl lētāka metode ir vīna uzgāzēšana ar ogļskābo gāzi (CO2), gluži kā kolu. Šo metodi dēvē par karbonizāciju.
Kas ietekmē ražošanas procesa un produkta kvalitāti?
Pastāv speciāli institūti, kuri kontrolē un attīsta vīna radīšanas zinātni. Daudzas valstis vīnogu audzēšanas tehnoloģiju ir pārņēmušas tieši no Francijas, jo tur ir viena no senākajām vīna radīšanas kultūrām ar visstingrākajiem pasaulē, kvalitātes kontroles kritērijiem.
Vīna raksturu tiešā veidā ietekmē vīna ražošanas zinātne, kas pāriet no paaudzes paaudzē.
Vīna raksturu, garšu un aromātu, galvenokārt ietekmē vīnogu šķirnes un vīna izturēšanas ilgums. Taču nemazāk svarīgi faktori ir augsne un klimats.
Protams, svarīgs ir arī pagrabs, kurā iztur vīnus.
Jāprot arī sagatavot zemi nākošajai ražai, bet pats galvenais faktors lai radītu izcilu vīnu ir cilvēka mīlestība.
Vīna ražotnes Latvijā
Mājas vīna ražotne z/s„Ozoliņi”
AS „Latvijas balzāms”
Alus un vīna darītava "Rīga"(29.10.1959 - 24.12.1969)
…