Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:892292
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 08.05.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 3 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
  Barikāžu hronikas vēsture    4
  Ko nozīmēja sargāt radio    9
  Pielikums Nr1    11
  Pielikums Nr2    16
  Izmantotā literatūra    18
Фрагмент работы

Ievads


Barikāžu laiks. Dažas nedēļas Latvijas dzīvē… Bet nav bijis cita laika mūsu valsts jaunākajā vēsturē, kad visi tautas slāņi Latvijā būtu tik vienoti. Tajā skaitā – ar varu un ap varu.
Tautas frontes sākumā, neraugoties uz vēl pastāvošā padomju režīma atraugām, vienotībai pāri spīdēja saule, un tad tai bija manifestējošs, priecīgs raksturs. Barikāžu laikā pār šo vienotību savilkās drūmi mākoņi. Vecais režīms kļuva savā nevarībā histērisks un cerēja, ka spēks un asinis varētu atgriezt situāciju vecajās sliedēs. Tbilisi, Viļņa, Rīga… Tautas frontes sākuma kolektīvā vienotība barikāžu laikā guva citādu nopietnību, kļuva par individuālas izšķiršanās lietu. Lai ko arī runātu par barikādēm, tostarp, ka tās bija lieks, inscenēts pasākums, ka no militārās drošības viedokļa tām nebija jēgas – barikāžu laika vienotībā draudu priekšā, lielas ļaužu masas noturībā pret centieniem izprovocēt vardarbīgus konfliktus katrs, kurš vien gribēja, varēja ieraudzīt, ka tautas gars nav miris vai izvirtis, ka tā ar sirdi un dzīvību atsauksies katrai lietai, kuru uzskatīs par sev pietiekami lielu. Varbūt tas bija vienīgais laiks, kad Tautas fronte pastāvēja pēc būtības, nedalīta tribūnos un gavilējošā masā. Kad tā pastāvēja līdzvērtīgā darba noskaņā, kur katrs juta sevi vajadzīgu esam.

Barikāžu hronikas vēsture


Viena no traģiskākajām lappusēm Latvijas tautas un arī Iekšlietu ministrijas (IeM) vēsturē ierakstīta 1991. gada janvārī - barikāžu laikā. Vēstures putekļi no atmiņām par šīm dienām tiek nopūsti ik gadu, skumjās pieminot bojāgājušos un ar sajūsmu atceroties Latvijas tautas varonību, kas vienoti cēlās aizstāvēt savas valsts tikko dzimušo brīvību.


990. gada septembris -1991. gada marts


Visas valsts teritorijā notiek 26 sprādzieni, bet tikai piecos gadījumos atklājās to saistība ar kriminālām aprindām. Pārējos sprādzienus īsteno personas, kas nepakļāvās tā laika Latvijas Republikas jurisdikcijai – OMON kaujinieki, PSRS VDK specvienības un padomju armijas speciālisti. Sākotnēji tika spridzināti vai apgānīti latviešu leģionāru pieminekļi - Bauskas rajona Codes pagastā Butku kapos tika uzspridzināts 2. pasaules karā kritušo leģionāru piemineklis, Tukuma rajonā - Džūkstes ciema memoriālais ansamblis, piemineklis Tukuma rajona Jaunpils ciema Saulīšu kalnā un citur. Vēlāk ar mērķi destabilizēt sabiedriski politisko situāciju Latvijā provokatori spridzina politiskus objektus Rīgā:

1990. gada 12. decembrī plkst. 3.10 nogranda sprādziens pie toreizējā Latvijas Komunistiskās partijas (LKP) Centrālās komitejas (CK) sabiedriski politiskā centra ēkas Rīgā, Kr. Valdemāra ielā 5.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация