Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:954084
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 02.12.2008.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 3 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Maģiskie vārdi senatnē un mūsdienās    2
  Cilvēka loma un sieviete viduslaiku sabiedrībā    3
  Kas ir maģiskie vārdi    6
  Maģiskie vārdi latviešu folklorā    9
  Izmantotā literatūra    18
Фрагмент работы

Neskaitāmos daiļliteratūras, vēsturiskajos un populārzinātniskajos tekstos ir sastopami vārdi, kam tiek piešķirta īpaša, maģiska nozīme. Maģiski vārdi atrodami gan senākajos tekstos, gan arī mūsdienu literatūrā. Parasti tie saistīti ar reliģiju, māņticību, vārdošanu, dziedēšanu, burvestībām. Varētu domāt, ka maģisko vārdu laikmets jau ir sen pagājis, jo vairs nav raganu, par kurām varam vienīgi lasīt viduslaiku tekstos, burvji un dēmoni dzīvo tikai pasaku pasaulē un vecmāmiņu vārdošanai vairs neticam. Taču bieži vien, pašiem nemanot, maģiskus vārdus lietojam arī ikdienā un neapzinoties veicam kādu rituālu. Nereti sakām – trīs lietas – labas lietas, vai – pipari uz mēles, vai, piemēram, pieklauvējam pie koka, lai teiktais nepiepildītos. Arī tie ir maģiski vārdi un rituāli, kam piemīt savā ziņā maģiska nozīme. Gan senatnē, gan mūsdienās tiek uzskatīts, ka vārdam piemīt spēks.
Daudzu vārdu maģiskā nozīme veidojusies gadsimtu gaitā. Piemēram, jau izsenis uzskatīja, ka velnu nedrīkst piesaukt, jo tas nesot nelaimi. Arī skaitļiem bijusi sava nozīme – skaitļi trīs, septiņi, deviņi, divdesmit septiņi (trejdeviņi) folklorā figurē kā maģiski skaitļi. Daudzi rituāli ir izpildāmi un atkārtojami trīs reizes.
Pie maģiskajiem vārdiem pieskaitāmi arī reliģiski teksti, piemēram, lūgšanas. Vārdu sakot, par maģiskiem vārdiem var uzskatīt jebkuru vārdu vai frāzi, kam piešķiram īpašu, maģisku nozīmi. Bez tam katram var būt savi maģiskie vārdi. Vienam veiksmes skaitlis būs trīs, citam – astoņi. Kāds veiksmei noskaitīs tēvreizi, cits atkal pēc senlatviešu tradīcijām piesauks Laimiņu.
Lai izpētītu maģisko vārdu lietojumu mūsdienu un senajos tekstos, jānoskaidro, kā tie cēlušies un kāpēc atsevišķiem vārdiem tiek piešķirta maģiska nozīme.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация