Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:980477
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 03.12.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 10 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Manas dzimtās vietas kultūrvēsturiskās vides raksturojums.”

KULTŪRVIDE
Esmu dzimusi un augusi Ventspilī, tāpēc ar lielu interesi centīšos izzināt un iespēju robežās aprakstīt šīs pilsētas kultūrvidi. Nav noslēpums, ka Ventspils ir viena no senākajām Latvijas pilsētām. Tās teritorijas apbūves sākumu saista ar Livonijas ordeņa pils uzcelšanu, kura pirmoreiz vēstures dokumentos pieminēta 1290. gadā. Kas saprotams ar jēdzienu – kultūrvide? Kultūrvēsturiskā vide — cilvēces attīstības gaitā apzinātas darbības rezultātā radīta vieta, ja tai vai atsevišķiem tās elementiem ir vēsturiska, zinātniska, mākslinieciska, ainaviska vai citāda saglabājama kultūras vērtība.
Katrs piemineklis un priekšmets ir daļa no vēstures vienotā veseluma, ko saucam par kultūrvidi. Vēsturiskas vietas un pieminekļus ir svarīgi saglabāt ne tikai kā atsevišķas vērtības, bet arī kā vienotu veseluma daļu. Kultūrvides aizsardzība un saglabāšana ir svarīga tādēļ, ka tā savā starpā ir saistīta un veido vienotu veselumu. Tas nozīmē, ka pārmaiņas vai postījumi vienā kultūrvides jomā var iespaidot tās vispārējo attīstību. Kultūras mantojuma lielākā un daļa ir kultūras pieminekļi – kultūrvēsturiskās ainavas un atsevišķas teritorijas, pilsētas vēsturiskais centrs (senkapi, kapsētas, parki, vēsturisko notikumu norises un ievērojamu personu darbības vietas), kas arī ēku grupas, atsevišķas ēkas un būves, mākslas darbi, iekārtas un priekšmeti, kuriem ir vēsturiska, zinātniska, mākslinieciska vai citāda kultūras vērtība.
Laika gaitā mainās uzskati par to, kuras no valsts kultūras mantojuma daļām būtu saglabājamas, saistībā ar tehniskajām un politiskajām prioritātēm. Agrāk par visnozīmīgāko kultūras pieminekļu aizsardzības prioritāti tika uzskatīta atsevišķu pieminekļu saglabāšana, kas bieži vien nozīmēja vēsturiski unikālas celtnes. Šodien lielāka uzmanība tiek pievērsta tādu pieminekļu un vēsturisku vietu aizsardzībai, kas saistīta ar vienkāršu cilvēku ikdienas dzīvi un darbību. Savukārt kultūrainava pieder pie nacionālā mantojuma un ir aizsargāta ar likumu. Dabas ainavai ir tāda pati kultūrnozīme kā cilvēka arhitektoniski veidotai videi. …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация