Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:707172
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 24.05.2013.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 9 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
1.  Ievads    3
2.  Ieskats tagadējās Latvijas teritorijas valodu vēsturē    4
3.  Pirmie latviešu valodā iespiestie teksti    5
4.  Jaunlatvieši    6
5.  Ceļš uz latviešu valodu kā valsts valodu    7
6.  Valodas tagadējā Latvijā    8
7.  Latviešu valodas apdraudētība    9
7.1.  Latviešu valodas apdraudētība Padomju laikā    10
8.  Divvalodība Latvijā    11
9.  Latviešu valodas izmiršana    12
10.  Latviešu valoda minoritāšu pārstāvju vidū    13
11.  Latviešu valodas glābšana    14
12.  Tēzes    15
13.  Izmantotā literatūra    16
Фрагмент работы

11.Latviešu valodas glābšana
Kas cits gan glābs mūsu valodu, ja ne mēs paši, latvieši? Šobrīd pirmais, ko mēs varam darīt, ir nepieļaut, lai krievu valoda tiek ieviesta par otro valsts valodu.
Otrkārt, varbūt tie latvieši, kas pametuši Latviju un dzīvo ārzemēs, varētu popularizēt latviešu valodu savā mītnes zemē, piemēram, kaut vai iemācīt to saviem draugiem vismaz sarunvalodas līmenī.
Vēl viena lieta, ko mēs, paši Latvijas iedzīvotāji, varētu darīt latviešu valodas labā, ir mēģināt „ izskaust ” no tās dažādus anglicismus, rusicismus un no citām valodām aizgūtos vārdus, un censties šos vārdus aizstāt ar latviskiem vārdiem.
Drīzumā Rīgas iedzīvotājiem būs iespēja apmeklēt kursus, kuros piedāvā apgūt vai uzlabot latviešu valodas zināšanas. Arī tas var palīdzēt „ glābt ” latviešu valodu, jo noteikti daudzi cilvēki vēlēsies izmantot šo iespēju. Cerēsim, ka nākotnē šādus kurus piedāvās katrā pilsētā vai vismaz novadā.
Latviešu valodu būtiski ietekmējam mēs paši, tauta. Mums ir jāmaina attieksme pret savu valodu un tā ir jāciena vairāk. Mums liekas ierasta lieta, uzsākot sarunu ar krievu tautības cilvēku, automātiski runāt krieviski. Tātad mēs necienām savu valodu. Mums ir jārunā latviski, jo mēs dzīvojam Latvijā. Ja mēs runātu latviski, neskatoties uz to, ka sarunas partneris runā krieviski, varbūt ar laiku iemācītu arī viņiem runāt latviski, jo arī klausoties var iemācīties daudz.

12.Tēzes
1. Latviešu valodai ir līdzība ar mirušo sanskritu valodu, kas tikusi pielietota rakstībā jau pirms vairākiem tūkstošiem gadu.
2. Latviešu valodu visvairāk apdraud krievu valoda un angļu valoda. Iedzīvotāji uzskata, ka angļu valoda pat apdraud vairāk nekā krievu valoda.
3. Latviešu valodas pratēju skaits kopumā pasaulē varētu būt apmēram 2 miljoni. Vairāk kā puse no tiem pēc tautības ir latvieši, taču ceturtā daļa no tiem ir apguvuši latviešu valodu un viņiem tā ir kā otrā valoda.
4. Gandrīz puse Latvijā dzīvojošo mazākumtautību pārstāvju neuzskata par vajadzīgu apgūt latviešu valodu, neskatoties uz to, ka viņi šeit dzīvo.
5. Paši Latvijas iedzīvotāji uzskata, ka latviešu valoda ir apdraudēta, jo tā ir pilna ar no citām valodām aizgūtiem vārdiem, kurus, patiesību sakot, var aizstāt ar latviskiem vārdiem.
6. Kopš latviešu valoda pasludināta par valsts valodu, tās pratēju skaits minoritāšu pārstāvju vidū ir ievērojami pieaudzis no 23% uz 53%, kas, godīgi sakot, nav nemaz tik slikts rādītājs, taču, paskatoties apkārt, varam secināt, ka situācija nebūt nav tik laba.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация