-
Garšas kaislības dažādās kultūrās
Nr. | Название главы | Стр. |
Ievads | 3 | |
1. | Āzijas garšas kaislības | 4 |
1.1. | Japāņu virtuve | 4 |
1.2. | Ķīniešu virtuve | 6 |
1.3. | Taizemiešu virtuve | 7 |
1.4. | Indiešu virtuve | 8 |
Nobeigums | 10 | |
Izmantotās literatūras un avotu saraksts | 11 |
Nobeigums
Lielākā daļa pētnieku apgalvo, ka Āzijas virtuves lietderība galvenokārt ir saistīta ar zema gaļas un dzīvnieku tauku patēriņu. Patiesi, Ķīnai, Japānai gaļa ir drīzāk greznība. Jo lopkopība šajās valstīs nekad nav bijusi tik attīstīta kā Eiropā. Tādējādi plašu ganību trūkums ir labi kalpojis Āzijas iedzīvotājiem. Kopš seniem laikiem tos izceļ ar izcilu veselību un aktīvu ilgmūžību. Ķīnā, piemēram, visaugstākais procents cilvēku, kuru vecums pārsniedz 100 gadus.
Un cik slaidi ir aziāti! Starp tiem diez vai var atrast bezveidīgus vīriešus un sievietes. Pirmkārt, pateicoties ēdienu sabalansēšanai. Otrkārt, pateicoties īpašai maltītes kultūrai. Miniatūri tases un šķīvji, mazi ēdiena gabaliņi, kas ērti paņemt ar irbulīšiem – tā ir harmoniska piesātinājuma recepte bez riska figūrai un veselībai. Turklāt irbulīši izrādās lielisks līdzeklis bērnu smalkās motorikas attīstīšanai. Īpaši pētījumi ir pierādījuši, ka austrumu bērni, kuri ēd ar irbulīšiem, ievērojami pārsniedz savus vienaudžus intelektuālā ziņā.
Un, protams, attieksme pret ēdienu kā pret baudu, bet ēdiena gatavošanu kā pret mākslu – arī daudz ko izskaidro. Un kvalificētu šefpavāru iedvesmotās sejas, grezni ēdieni un neaizmirstamā gaume. Tas viss saliekas maģiskajā vārdu savienojumā - "Āzijas virtuve".
…
Ēdiens ir viena no galvenajām un patīkamākajām baudām cilvēka dzīvē. Ēdiens ir visapkārt mums, tas aug zemē par kuru ikdienas speram savus soļus, kokos augstu virs zemes, aug meža dziļajās sūnās un pat simtiem metru zem ūdens atrodas kāds kustonis, kuru uzskatām par eksotisku un ēdam labi, ja vienu reizi savā dzīvē. Nezinu vai ir iespējams uzskaitīt katru ēdienu, kurš ir pabijis uz cilvēka mēles garšas kārpiņām, jo katram garšo kaut kas cits un pat no pavisam ikdienišķiem produktiem var uztaisīt ārkārtīgi garšīgas vakariņas, ar kurām iepriecināt savus tuvākos.
