-
Nitrātu un nitrītu klātbūtne gaļas izstrādājumos
Nr. | Название главы | Стр. |
Ievads | 2 | |
1. | Teorētiskā daļa | 3 |
1.1. | Nitrāti un nitrīti | 3 |
1.2. | Nitrātu un nitrītu ietekme uz veselību | 4 |
1.3. | Gaļas nepieciešamība cilvēka organismā | 6 |
1.4. | Gaļas izstrādājumu sortiments | 7 |
1.5. | Desu dalījums pēc kvalitātes | 8 |
1.6. | Prasības gaļas izstrādājumu ražošanā | 9 |
2. | Praktiskā daļa | 11 |
2.1. | Materiāli un metodes | 11 |
2.1.1. | Darbā izmantotie materiāli | 11 |
2.1.2. | Darbā izmantotās metodes | 13 |
2.2. | Rezultāti, to analīze | 14 |
3. | Secinājumi | 17 |
Izmantoto avotu saraksts | 8 | |
Anotācija | 19 | |
Annotation | 20 |
3. Secinājumi
Darbā izvirzītā hipotēze ir apstiprinājusies – veikalos nopērkamo gaļas izstrādājumu sastāvā ir nitrāti un nitrīti, taču pašu audzētu vai medītu dzīvnieku gaļas sastāvā to nav.
Vārīto desu sastāvā nitrāti un nitrīti ir daudz vairāk nekā pusžāvētajās, žāvētajās un kūpinātājās desās.
Nitrāti un nitrīti ir universālas vielas, kuras var pievienot ne tikai pārtikai, bet pat kā sprāgstvielu sastāvdaļu.
Šīs vielas lielos daudzumos var ļoti kaitēt cilvēka veselībai. Nitrātu un nitrīti var izraisīt onkoloģiskas slimības, alerģijas un īslaicīgas veselības problēmas. Šīs pārtikas piedevas ir aizliegtas lietot uzturā bērniem, kuri nav sasnieguši 6 mēnešu vecumu.
…
Nitrāti un nitrīti ir vidē, gaisā, pārtikā (īpaši dārzeņos un augļos) un ūdenī. Tos izmanto arī kā pārtikas piedevas, galvenokārt kā konservantus un pret-mikrobu līdzekļus. Tos lieto kā pārtikas piedevas sieros un tā produktos, neapstrādātā un apstrādātā gaļā, apstrādātās zivīs un zivju produktos, stiprajos alkoholiskajos dzērienos un liķieros. [16] Nitrāti un nitrīti ir daudzfunkcionālas piedevas, kas pagarina pārtikas produkta uzglabāšanas laiku, aizkavējot tajos dažādu mikroorganismu attīstību. Tie nodrošina stabilu sarkanu krāsu gaļas un zivju pārstrādes produktos un uzlabo gaļas izstrādājumu garšu. [1;6]
Atsevišķas atsauces nekvalitatīvas.
