Оценка:
Опубликованно: 24.04.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
  • Конспект 'Graudaugi un milti', 1.
Фрагмент работы

Graudaugu produkti ir mūsu uztura pamats, jo ar tiem uzņemam gandrīz divas trešdaļas dienā vajadzīgo kaloriju gan ar ogļhidrātiem, gan olbaltumiem, bez tam tie ir uzturā viens no svarīgākiem B grupas vitamīniem un šķiedrvielu (balastvielu) avotiem.
Olbaltumu saturs graudaugu produktos atkarīgs no tā, cik lielā mērā saglabājies pats grauds, jo olbaltumi atrodas galvenokārt grauda ārējās kārtās, turpretī tā centrālā daļa sastāv no cietes. Miltos ir 7-9% olbaltumu (jo smalkāki milti, jo mazāk), putraimos – 6-9,5%, vismazāk to ir miežu putraimos un rīsos, maizē – 5-7%. Graudu olbaltumi pēc aminoskābju sastāva nav pilnvērtīgi, bet piena piedeva to izlīdzina, tātad putras jāvāra pienā vai piens jāpiedzer klāt. …

Atlants