-
Pārtikas produktu ražošanas nozares konkurētspēja
Nr. | Название главы | Стр. |
IEVADS | 3 | |
1. | PĀRTIKAS PRODUKTU RAŽOŠANAS NOZARES ĪPATNĪBAS UN IETEKMĒJOŠIE FAKTORI | 4 |
1.1. | Vēsturiskais raksturojums | 4 |
1.2. | Nozares struktūra Latvijā un ar to saistītie faktori | 4 |
1.3. | COVID-19 pandēmijas un Krievijas-Ukrainas kara ietekme uz nozari | 6 |
2. | NOZARES NOZĪME TAUTSAIMNIECĪBĀ | 7 |
2.1. | Darbavietas un valsts budžetā iemaksātie nodokļi | 7 |
2.2. | Pievienotā vērtība | 9 |
2.3. | Eksporta dinamika nozares iekšienē | 10 |
2.4. | Eksporta dinamika starp visām nozarēm | 10 |
2.5. | Nozīmīgākie eksporta produkti un eksporta valstis | 11 |
3. | KONKURĒTSPĒJA | 12 |
3.1. | Uzņēmumu daudzveidība | 12 |
3.2. | Uzņēmumi ar lielāko apgrozījumu | 12 |
3.3. | Konkurētspējas faktori vietējā un globālajā tirgū | 14 |
SECINĀJUMI | 15 | |
IZMANTOTĀ LITERATŪRA UN AVOTI | 16 |
Saskaņā ar saimniecisko darbību statistiskās klasifikācijas NACE 2.redakciju pārtikas produktu ražošana ir viena no 34 apstrādes rūpniecības nozares apakšnozarēm. Pārtikas produktu ražošana (C10) sevī ietver atsevišķas nodaļas, kas grupētas saistībā ar pārstrādājamo produktu veidiem, kā arī tiek ietverti produkti, kas rodas kā blakusprodukti ražojot/apstrādājot pārtikas produktus .
Pārtikas produktu ražošana gan vēsturiski, gan mūsdienās ir nozīmīga Latvijas tautsaimniecības daļa vairāku visai labi zināmu iemeslu dēļ. Tā kā lauksaimniecībai ir svarīga loma Latvijas ekonomikā, savukārt lauksaimniecības darbības rezultātā radušos produktus pēc tam iespējams pārstrādāt pārtikas produktos, var apgalvot, ka ir pieejams liels klāsts vietējo resursu tieši pārtikas produktu ražošanai. Tādējādi ir iespējama vietējo ar pārtikas produktu ražošanu saistīto uzņēmumu darbība . 2021.gadā uzņēmumu skaits, kuru galvenais darbības veids bija C10 sasniedza 1132 uzņēmumus . …
