-
Garšas kaislības dažādās kultūrās
Nr. | Название главы | Стр. |
Ievads | ||
Austrumu virtuve | ||
Eiropa | ||
Amerika | ||
Noslēgums | ||
Izmantotā literatūra |
Noslēgums
Pēc divdesmit gadiem laulībā es beidzot sāku saprast, ko vēlas sievietes – un atbilde ir kaut kur starp sarunām un šokolādi (Mels Gibsons)
Pasaule ir pilna ar dažādiem kulinārijas šedevriem. Pateicoties transporta tehnoloģiju attīstībai un iespējai ceļot, nesastāda grūtības iepazīties ar dažādu tautu virtuvēm, gandrīz katrā valstī jau ir iespejams to izdarīt, neizbraucot no tās, pateicoties samērā atvērtajām robežām. Bet ir neapstrīdama garšas pasaules valdniece, kas iekarojusi visu zemeslodes tautu sirdis – šokolāde.
Šokolādes vēsture aizsākas vairak kā 2000 gadus senā pagātnē Meksikā. Eiropā tā nokļuva aptuveni 5 gadsimtus atpakaļ. Sākumā šokolāde bija pazīstama dzēriena formā, ko gatavoja no kakao koku pupiņām un tulkojumā no grieķu valodas nozīmē „dievu ēdiens”. Ilgus gadsimtus kakao izmantoja ka maksājuma formu līdzās dārgmetāliem un garšvielām.
Pirmā šokolādes fabrika tika atklāta 1825. gadā Francijā. Visos laikos šokolāde tika uzskatīta ne tikai par elitāru gardumu, bet tika plaši izmantota arī medicīnā un skaistumkopšanā, kas faktiski ir aktuāli arī mūsdienās. Šokolādes pagatavošana ir pārvērsta mākslā un tai ir pat 7 šķirnes. Visi šokolādi pazīst kā desertu, bet uzcītīgie pavāri atklājuši, ka pievienojot to gaļas, graudaugu un pat dārzeņu ēdieniem, tā paver baudītājiem jaunus apvāršņus un padara ēdienu neaizmirstamu. Tādēļ nebrīnaties, ja kādu dienu pasūtot pastu, pamanīsiet, kā tā ir apkaisīta ar šokolādes skaidiņām, vai jūsu steiks tiks pasniegts ar šokolades mērci.
…
Ēdiena, garšas un ēšanas vēsturiskā kultūra ir visnotaļ atkarīga no ģeogrāfiskām koordinātēm, no dzīvnieku un pārtikas kultūru dzīvotspējas dažādās klimatiskās joslās, bieži ēšanas paradumi ir cieši saistīti arī ar reliģiju Pateicoties gadsimtu ilgai dzīvnieku un cilvēku migrācijai daudzas garšu tradīcijas ir apceļojušas gandrīz visu pasauli, veiksmīgi asimilējušās un kļuvušas par neatņemamu citu kultūru sastāvdaļu, piemēram kafija, bez kuras miljardiem cilvēku nespēj iedomāties veiksmīgu sava rīta sākumu. Tomēr, katrai kultūrai joprojām ir palikusi tradicionālā specifiskā virtuve ,ar saviem noslēpumiem, tradīcijām un šarmu, kuru iespējams iepazīt un izbaudīt tikai dodoties uz konkrēto valsti. Daudzi produkti un ēdieni, kuri ir pašsaprotami un pieejami vienā reģionā var radīt izbrīnu un bieži pat sašutumu cilvēkam, kurš sastopas ar šīm garšas tradīcijām pirmo reizi.