-
Pārtikas atkritumu izvērtējums PSKUS ēdināšanas pakalpojumā
Nr. | Название главы | Стр. |
IEVADS | 5 | |
1. | LITERATŪRAS ANALĪZE | 7 |
1.1. | Ēdināšanas uzņēmuma ražošanas procesa raksturojums | 7 |
1.2. | Pārtikas atkritumu menedžments | 14 |
1.2.1. | Atkritumu iedalījums | 14 |
1.2.2. | Pārtikas atkritumu veidu raksturojums | 16 |
1.2.3. | Pārtikas atkritumu rašanās un apsaimniekošana ēdināšanas uzņēmumos | 19 |
1.3. | Pārtikas atkritumu rašanās ietekmējošie faktori ārstniecības iestāžu ēdināšanas pakalpojumā | 22 |
2. | PĒTĪJUMA METODOLOĢIJA | 26 |
2.1. | Vispārējā informācija par uzņēmumu | 26 |
2.2. | Pētījuma struktūra | 27 |
3. | Pētījuma daļa | 29 |
3.1. | Paula Stradiņa Klīniskās Universitātes Slimnīcas pacientu aptauja | 29 |
3.2. | Atkritumu apjoma analīze | 49 |
3.3. | Rīcības plāns pārtikas atkritumu samazināšanai | 56 |
PRIEKŠLIKUMI | 59 | |
SECINĀJUMI | 60 | |
IZMANTOTĀ LITERATŪRA | 61 | |
PIELIKUMI | 65 |
Neraugoties uz to, ka visā pasaulē katru dienu tūkstošiem cilvēku cieš badu, pastāv arī otra galējība – pārtika tiek vienkārši izmesta. Pēc ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas datiem, visā pasaulē apmēram viena trešdaļa no cilvēku patēriņam domātās produkcijas iet zudībā vai tiek izmesta atkritumos. Tās apjoms gada laikā ir apmēram 1.3 miljardi t. saražotās pārtikas. Vienlaikus, pēc ANO datiem, 925 milj. iedzīvotāju ikdienā nav paēduši – cieš badu. Pārtikas izšķērdēšana ir arī naudas izšķērdēšana un kopumā nelabvēlīgi atspoguļojas uz vidi, kurā dzīvojam.( Pārtikas izšķērdēšana Latvijas mājsaimniecībās ēšanas paradumu kontekstā, 2017). Lai gan pārtika tiek izšķērdēta visā pārtikas piegādes ķēdē, daudzi pētījumi liecina, ka liela daļa pārtikas atkritumi veidojas viesmīlības un ēdināšanas sektorā. Pārtikas atkritumi viesmīlības un ēdināšanas sektorā veido vidēji 12 procentus no kopējiem radītajiem pārtikas atkritumiem. Īpaši svarīgs faktors, kas šo tendenci pastiprina ir ienākumu un tūrisma pieaugums. Pārtikas atkritumu rašanās ēdināšanas un viesmīlības struktūrās ne vienmēr norāda uz sliktu darbības praksi, jo tas notiek dažādu iemeslu dēļ. Ir dažādi faktori, kas ietekmē pārtikas atkritumu rašanos. (Food waste in the catering..., 2021)…
darbs ir koncentrēts uz pārtikas atkritumu izvērtējumu slimnīcas ēdināšanas pakalpojumā.