Автор:
Оценка:
Опубликованно: 29.04.2022.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
  • Конспект 'Osmoze augu šūnās', 1.
  • Конспект 'Osmoze augu šūnās', 2.
  • Конспект 'Osmoze augu šūnās', 3.
  • Конспект 'Osmoze augu šūnās', 4.
Фрагмент работы

Rezultātu analīze:
Pēc 30 minūtēm visu kartupeļu gabaliņu masa samazinājās. Kartupeļu gabaliņiem, kas atradās ūdens šķīdumā ar NaCl masas daļu 10%, masa samazinājās par 0,5 gramiem. Kartupeļu gabaliņiem, kas atradās ūdens šķīdumā ar NaCl masas daļu 20%, masa samazinājās par 0,7 gramiem.
Masas izmaiņas ir saistītas ar osmozi – ūdens plūšanu tajā virzienā, kur ir lielākā NaCl koncentrācija. Ja šūnā ir lielāka sāļu koncentrācija nekā ārējā vidē, tas liek ūdens molekulām intensīvi iekļūt šūnas iekšienē. Savukārt, ja ārpus šūnas sāļu koncentrācija ir lielāka, tas izsauc ūdens molekulu izkļūšanu ārā no šūnas. Jo lielāka ir NaCl koncentrācija šķīdumā, jo vairāk tiek „vilkts” ūdens laukā no kartupeļa šūnām. Abos trauciņos bija hipertonisks šķīdums, un ūdens plūda ārā no šūnām. Pirmajā gadījumā, kad NaCl masas daļa bija 10%, osmoze nebija tik intensīva, kā otrajā gadījuma, kad NaCl masas daļa bija 20%. Rezultātā pirmajā gadījumā kartupeļu gabaliņu masas zaudējumi ir mazāki, nekā otrajā gadījumā.

Коментарий автора
Atlants