-
Emulgatori
Nr. | Название главы | Стр. |
Ievads | 3 | |
1. | E 452 jeb polifosfāti | 4 |
1.1. | E 452 (I) – nātrija polifosfāts | 8 |
1.2. | E 452 (II) – kālija polifosfāts | 9 |
1.3. | E 452 (III) – nātrija kalcija polifosfāts | 9 |
1.4. | E 452 (IV) – kalcija polifosfāts | 10 |
2. | E 472 e jeb taukskābju mono- un diglicerīdu mono- un diacetilvīnskābes esteri | 11 |
3. | E 482 jeb kalcija stearoil-2-laktāts | 13 |
Secinājumi | 16 | |
Izmantotā literatūra | 17 |
SECINĀJUMI
Polifosfāti jeb E 452 bieži tiek izmantoti kausētajos sieros kā emulģējošie sāļi, šajā aspektā tos nepieciešams lietot, jo tādējādi kausētie sieri nenoslāņojas un nezaudē kvalitāti, kas ir ļoti būtiski. Tomēr nevajadzētu tos lietot pārāk daudz, jo lielās devās ir kaitīgi veselībai, jo tie piedalās vielmaiņā.
Taukskābju un mono- un diacetilvīnskābes esteri jeb E 472 e ir pārtikas piedeva, kuru var lietot nereglamentētās devās, tomēr tas bieži tiek izmantots miltu konditorejā, kas lielākoties nepieciešams rūpnieciski ražotiem produktiem, jo, piemēram, svarīgi nodrošināt vienmērīgu produkta apjomu un struktūru.
Kalcija stearoil–2–laktāts jeb E 482 kā lielākā daļa emulgatoru, nenodara kaitējumu cilvēka veselībai un atbilstošās devās ir drošs, tas plaši tiek izmantots dažādos pārtikas produktos.
Jebkuru pārtikas piedevu, to skaitā arī emulgatorus, nepieciešams lietot nepārsniedzot pieļaujamās devas, jo pārsniedzot noteikto dienas devu, jebkura pārtikas piedeva var izraisīt negatīvas sekas cilvēka organismā.
Lai gan mūsdienās emulgatori tiek veidoti no dabīgas izcelsmes pārtikas taukiem, tie tiek veidoti mākslīgi un tāpēc jaunu emulgatoru sintēze var kļūt par perspektīvu.
…
Kā ļoti būtisku pārtikas piedevu var uzskatīt emulgatorus, jo ar to palīdzību savā starpā tiek sajauktas sastāvdaļas, kas praktiski nav iespējams, jo tās nešķīst viena otrā (ūdens un eļļa u.tml.). Emulgatori stabilizē emulsijas, neļaujot tām noslāņoties un produkts kļūst viendabīgs, tātad – pievilcīgs patērētājam. Lai gan dabīgs emulgators ir tikai lecitīns, tomēr pārējie ir dabīgiem identiski emulgatori, kas iegūti mākslīgā ceļā no pārtikas taukiem (augu un dzīvnieku izcelsmes), tāpēc tie cilvēka organismam nav pavisam sveši. Protams, nepieciešams izvērtēt konkrēta emulgatora ietekmi uz cilvēka organismu, jo to nosaka izmantotais daudzums. Šajā referātā būs aprakstīti tikai 3 emulgatori: E 452, E 472 e un E 482.