Автор:
Оценка:
Опубликованно: 03.07.2024.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Использованы
Рассмотреный период: 2021–2025 гг.
  • Конспект 'C vitamīna noteikšana citrusaugļos', 1.
  • Конспект 'C vitamīna noteikšana citrusaugļos', 2.
  • Конспект 'C vitamīna noteikšana citrusaugļos', 3.
  • Конспект 'C vitamīna noteikšana citrusaugļos', 4.
Фрагмент работы

1. Situācijas apraksts
Citrusaugļiem ir liela loma cilvēku uzturā kā bagātīgam askorbīnskābes avotam. Askorbīnskābe C6H8O6 jeb C vitamīns spēj stiprināt cilvēka imunitāti un sekmēt ātrāku atveseļošanos pēc infekciju saslimšanām. Pieaugušam veselam cilvēkam diennaktī ir jāuzņem apmēram 100 mg C vitamīna. Ja jūtams nogurums, spēku izsīkums, saaukstēšanās pazīmes, tad C vitamīna diennakts devu var palielināt līdz 500 mg.
Askorbīnskābi kvantitatīvi nosaka, izmantojot jodometrisko titrēšanu. Šīs metodes pamatā ir tas, ka askorbīnskābe ir spēcīgs reducētājs – tā reducē joda šķīdumu (oksidētājs), oksidējoties par dehidroaskorbīnskābi.

2. Darba uzdevumi

Noteikt askorbīnskābes masu 50 mL citrusauga sulas, izmantojot jodometrijas titrēšanas metodi.

3. Pētāmā problēma un/vai hipotēze
Formulē pētāmo problēmu un/vai formulē hipotēzi un pamato to!


Kā citrusaugļa veids ietekmē askorbīnskābes saturu no augļa iegūtajā sulā?
Citrona sulā būs lielāka C vitamīna masa nekā apelsīnā, jo citronos ir vairāk askorbīnskābes.

Atlants