-
Augļu un dārzeņu saldēšana
Nr. | Название главы | Стр. |
Ievads | 3 | |
1. | PRODUKTU SASALDĒŠANA | 4 |
2. | IZMAIŅAS PRODUKTĀ TO SALDĒJOT UN ATLAIDINOT | 5 |
2.1. | Dārzeņu saldēšana | 6 |
2.2. | Augļu un ogu saldēšana | 7 |
3. | MĀJAS AUKSTUMIEKĀRTAS | 8 |
Secinājumi | 9 | |
Izmantotā literatūra | 10 |
Ledusskapju darbības princips. Parasti siltums plūst no vides ar augstāku temperatūru uz vidi ar zemāku temperatūru. Ledusskapī šis process jārealizē pretējā virzienā, tas nozīmē, ka nepieciešams pievadīt enerģiju. Ledusskapī siltuma pārvietošanos no vides ar zemu temperatūru uz vidi ar augstu temperatūru veic ar aukstuma aģenta (gaistoša šķidruma) palīdzību. (Mājsaimniecības tehnika, 1996)
SECINĀJUMI
1. Vienīgais uzglabāšanas veids, kas dārzeņos, augļos un ogās saglabā askorbīnskābes saturu pēc to novākšanas, ir produktu sasaldēšana.
2. Pirms produktu sasaldēšanas ir svarīga pirmapstrāde, jo pēc atlaidināšanas to veikt vairāk nevar.
3. Produktu sasaldēšana ir drošs uzglabāšanas veids, ja pēc atlaidināšanas produktu uzreiz izlieto un atkārtoti nesasaldē.
4. Latvijā ir veikti pētījumi par to kādas ogu šķirnes labāk izvēlēties priekš saldēšanas.
…
Platuma grādos, kuros dzīvojam, nav iespējams visu gadu ēst piemājas dārziņā audzētos augļus un dārzeņus, tomēr jau mūsu senči ir atraduši radošu pieeju tam, kā to atrisināt. Gandrīz katrā mājā, katru rudeni tiek konservētas, skābētas, marinētas un saldētas dažādas dārza veltes, veicot šīs darbības ir iespēja ilgāku laika periodu saglabāt dārzeņus un augļus – tie nesabojājas tik ātri. Ātrākais veids kā sagatavot dārzeņus, augļus un ogas ziemai ir sasaldēšana. Saldēšanai ir daudz priekšrocības – dārzeņi saglabā krāsu, garšu un smaržu. Tomēr saldēšanai ir arī trūkumi – sasaldējot un atlaidinot produktiem mainās tekstūra – tie kļūst mīksti, kā arī daži produkti ir zaudējuši savu formu.
Atsevišķas atsauces nekvalitatīvas. Pielikumu nav.
