-
Augļu un dārzeņu konservēšana
Nr. | Название главы | Стр. |
Ievads | 4 | |
1. | Konservēšanas vēsture | 5 |
2. | Konservēšanas metodes | 6 |
2.1. | Kaltēšana | 6 |
2.2. | Produktu atdzesēšana un saldēšana | 6 |
2.3. | Skābēšana un sālīšana | 7 |
2.4. | Marinēšana | 7 |
2.5. | Konservēšana ar cukuru | 8 |
2.6. | Karsēšana | 8 |
3. | Lielākie augļu un dārzeņu | 9 |
3.1. | Spilva | 9 |
3.2. | SIA „Milda KM” | 13 |
3.3. | Bauskas pārtikas ražotne | 15 |
4. | Augļu un pārstrādes produktu realizācija | 17 |
Secinājumi | 21 | |
Izmantotā literatūra | 23 |
1. Konservēšanas vēsture
Vārds konservi cēlies no latīņu valodas vārda conservo - saglabāt. Jau senos laikos augļu un dārzeņu konservēšana, tos vārot, bija visvienkāršākais veids kā sagatavot lielākus pārtikas krājumus ziemai. Izvēlētās sastāvdaļas un garšvielas sapildīja burkās ar ūdeni. Burkas aizvākoja ar vāku un gumijas riņķi, nostiprināja ar skavām un karsēja ūdenī tik ilgi, līdz viss gaiss no burkām tika izspiests.
Šādi gatavojot konservus ilgajā karsēšanas laikā zuda gan vitamīni, gan garša. Kā šī produktu uzglabāšanas veida izgudrotājs tiek minēts Parīzes konditors un pavārs Nikolajs Fransuā Appērs. Viņš konstatēja, ka var piepildīt pudeles vai burkas ar sulu buljonu vai ievārījumu, cieši aizvērt un karsēt ūdenī. Šādi sagatavotus produktus varēja uzglabāt pat līdz 1 gadam.…
Cilvēkam uzturā nepieciešamas olbaltumvielas, taukvielas, ogļhidrāti, minerālsālis, vitamīni un ūdens. Ja dažu šo vielu ilgāku laiku trūkst, cilvēka veselības stāvoklis pasliktinās. Augļi, ogas un dārzeņi ir vērtīgi galvenokārt tāpēc, ka tajos ir ogļhidrāti, minerālsālis un vitamīni, bet dažos augļos un dārzeņos – arī olbaltumvielas un taukvielas. Ogļhidrāti ir svarīga uztura sastāvdaļa – „kurināmais”, kas „sadegot” uztur organisma dzīvotspēju un darba spējas. Mūsdienās konservēšanas uzdevums nav saglabāt pārtikas produktus desmitiem un simtiem gadu, tas nav vajadzīgs, taču svarīgi sagatavot, piemēram, augļus un dārzeņus ziemai un pavasarim, lai tos varētu izlietot pārtikai visu gadu. Visiem konservēšanas paņēmieniem ir viens mērķis – radīt ātri bojājošos produktos mikroorganismiem nelabvēlīgus apstākļus. Mikroorganismu eksistēšanas ir atkarīga no ārējiem apstākļiem, kas to dzīvības procesus ietekmē vai nu labvēlīgi , vai nelabvēlīgi. Šie apstākļi jāņem vērā, pārstrādājot augļus un dārzeņus.
